Заради извънредната ситуация в България с честите смени на правителства, служебните кабинети придобиват символично по-силна роля. Това довежда и до някои ,рискове които не са толкова полезни за работата на представителната демокрация. Все пак едно правителство е най-вече легитимно, когато избрано от гласовете на хората.

Това каза за БНР политологът Ивайло Динев. Той подчерта, че в момента партията, издигнала президента, също хвърля обвинения към служебния кабинет.

"В тази ситуация, в която се намираме, всъщност единственият победител изглежда, че е ГЕРБ, тъй като първите действия на служебния кабинет дават шанс на ГЕРБ да изглеждат възможен партньор на ПП и ДБ". 

На фона на новите политически битки ГЕРБ и ДПС изглеждат отстрани като партии, "с които може да се говори". Ако това продължи в следващите няколко месеца, това вероятно допълнително ще „запали огъня на тази евроатлантическа коалиция, за която от една година говорят близки до тези две партии“.

Електоратът на ДБ и ПП все още вижда като по-голям проблем "това, което те наричаха дълго време "модела ГЕРБ" и е твърде рано да се говори за смяна на йерархията, уточни Динев в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" 

Динев заяви, че ПП в последните месеци са отишли „по-надясно, което ги вкарва в конкуренция с ДБ“ и това е вероятната причина партиите да не се коалират предизборно.

"Ако ПП върнат центристката реторика, това оставя отворена възможност за редовно правителство между тях, ДБ, БСП и евентуална четвърта сила. Ако се радикализира реториката по-надясно, това вероятно "затваря вратичката" за БСП.

Според Динев няма да има нов конфликт между президента и сегашния служебен кабинет, тъй като те "по-скоро отговарят на вероятното генерално политическо позициониране на президента, което е по-скоро да се бяга от крайностите.

Мисля, че и оттам идват някои от причините в момента да наблюдаваме тези сблъсъци, тъй като в последните месеци на предишния редовен навлизаше по-силно и по-силно към една от крайностите“. 

Според политолога тази седмица ще се изяснят действията на служебния кабинет, тъй като казусът с ОИСР и газовите доставки са „по-скоро резултат на грешки в комуникацията“, а в настоящия служебен кабинет там "има силно проевропейци като Атанас Пеканов и Крум Зарков, които неведнъж са изразявали проевропейски виждания“.

Политическият елит в България като цяло не е настроен към завой на изток, категоричен е той.

Сблъсъкът между Корнелия Нинова и Румен Радев е изцяло личностен, а не идеологически, убеден е Динев. Той очаква и на новите избори да има рекордно ниска избирателна активност. "Има шанс да се оформи правителство между бившата ПП, ДБ и БСП", но ако в НС влязат повече от 6 формации, към коалицията ще трябва да се присъедини ИТН или проектът на Стефан Янев.

"Това е единствената възможност за формиране на управляващото мнозинство, което няма да доведе до нови големи протести, защото ако има управляващо мнозинство, в който участва ГЕРБ или ДПС, ще има отново сблъсъци".

Ако започнем да плащаме в рубли за газ ще има нови протести, но според Динев служебният кабинет няма да стигне дотам.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук