Около 6 политически субекта ще влязат в новия парламент. Това каза политологът проф. Тодор Галунов. Той поясни, че със сигурност партиите ще бъдат по-малко от сегашния парламент.
„Може би ще са с една или две по-малко. Аз веднага правя уговорката, че сегашният парламент ако приемем, че в един момент имаше осем политически субекта, в тях имаше и много други малки партии, тоест много от тях бяха коалиционно. Това означава, че партиите не бяха осем, а много повече. Смятам, че новия парламент ще има около шест политически субекта. Това е нормално с оглед на политическата конфигурация. Пак казвам, че са възможни изненади като появата на нови субекти или разпадане на стари.

По мое мнение пет или шест субекта ще бъдат представени – ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотите, евентуалната нова партия на Марешки, евентуален субект около бившия Реформаторски блок, а класирането на АБВ в този парламент е под въпрос. На този етап те сякаш са близко до бариерата от 4%, но не се знае от коя страна на бариерата ще се окажат“, уточни политологът пред "Фокус".

Проф. Галунов направи и обзор коя партия как ще се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. „ГЕРБ ще бъде самостоятелна. Тя си има традиция да се явява сама и ако търси коалиционен партньор това е продукт на следизборно споразумение. Така че аз лично нямам съмнения, че ГЕРБ ще „играе“ сама на тези избори. Евентуалната втора партия – БСП е възможно да се съюзи с някаква малка коалиция, в която тя ще бъде толкова доминираща, че това ще си е колектив на БСП. Разбира се, възможно е малка политическа гарнитура от някои партии, но все пак БСП ще играе основно да запази тези позиции, които има и ако може малко да се придвижи напред.

Лично аз всяка форма на коалиция с БСП я свързвам почти самостоятелно участие на тази формация. Третата политическа сила – ДПС е ясно, че ще се яви сама на избори. Четвъртата сила, ако приемем, че това ще бъде Патриотичният фронт, най-вероятно ще се яви в коалиция. Ако запазят сегашния си формат в изборите за президент е възможно да подобрят резултата си. Другата сила, която за сега е загадка, аз дори не знам дали да не я нарека, бившият Реформаторски блок, ще се яви в коалиции. Остава АБВ, която понижи своите резултати в изборите за президент. Тя най-вероятно ще се яви сама“, посочи проф. Галунов.