Въпреки конституционните промени Румен Радев показа, че има механизми, с които да борави и в крайна сметка прехвърли отговорността в полето на Димитър Главчев.

Създаде се едно усещане, че ако не подпише указа, отговорността ще падне върху него, а сега той се освободи от всякаква отговорност.

Това сподели в ефира на NOVA NEWS политологът Светлин Тачев по повод указа на държавния глава, с който служебният премиер Димитър Главчев беше назначен същевременно и за външен министър.

Тачев добави, че идеята да се съвместяват двете длъжности на премиер и на външен министър е абстрактна и определи конституционните изменения като „недоносче“.

Вместо да доведат до оптимизация на политическия процес, доведоха до това той да се партизира.

Когато правиш подобни промени, трябва да помислиш какво може да постигнеш с тях, докато те бяха направени срещу една определена личност, без да имат нужната стратегическа дълбочина.

Това ще ни вкара в една безпрецедента криза на демокрацията. Ето как без да има заплахи, сами си създаваме криза, убеден е политологът.

На предстоящите избори 2 в 1 Тачев смята, че Ваня Григорова би могла да извлече най-много дивиденти.

„Ваня Григорова е типичен представител на синдикалното ляво, там може да говорим за ляво, което да представлява трудещите се хора.

Григорова предлага нещо, което го няма у нас – лява алтернатива, която да събере хора с леви икономически възгледи, които са се разочаровали от БСП“, посочи той.

По думите му не е изключено проектът на Ваня Григорова да привлече както леви избиратели, разочаровани от БСП, така и десни избиратели, разочаровани от ПП-ДБ.

Относно взаимоотношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ след изборите, Светлин Тачев коментира, че Христо Иванов, чрез реториката си за анти-Пеевски коалиция, е протегнал ръка към ГЕРБ, с идеята да изолират Движението за права и свободи.

Оставят си мостове помежду си, за да се търси вариант, при който да се изолира ДПС, но спойката между ДПС и ГЕРБ е доста по-голяма от тази между ГЕРБ и ПП-ДБ, каза за финал на разговора политологът.