Това правителство демонстрира голямо желание да работи пред медиите. Целта му е да говори постоянно какви разкрития прави, какви злоупотреби открива, за да може гласоподавателите да идат на изборите информирани. Това заяви пред БНТ политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той добави, че ако от президентът е очертал контурите, правителството добавя цвета.

„Дали е имало манипулации, казва съдът. Това не са квестори, нито одитори. Те имат политическа биография и мнение за бъдещето.

Като граждани трябва да знаем, че всеки един, който излиза, особено г-н Рашков и г-н Кацаров, трябва да знаем, че тези хора имат нещо политическо в миналото и в бъдещето си.

По думите му, половината население не одобрява служебния кабинет.

„Така че не мисля, че той олицетворява националното единство. Националното единство означава консенсусен кабинет. Този кабинет търси помирението, не търси изчегъртване или ревизия тотална, напротив той поляризира обществото. Казва, тези са лоши еднозначно, лошите трябва да отидат на бунището на историята или в затвора.

Служебният кабинет сега прави различни неща, не търси и помирение, и в този смисъл не бих казал, че това е кабинет на националното единство", каза още доц. Стойчев. 

„Партийната „метла" се прави с целта назначените хора да останат. Това означава, че президентът има намерение да има влияние в изпълнителната власт", смята доц. Стойчев.

Според социолога Първан Симеонов пък хората одобряват служебното правителство. "Правителството прави ревизия. Хората по-скоро харесват това като стил. Имаше такова очакване, те се радват и на малко по-експертния състав на кабинета", посочи той. 

"Стискам палци всичко с машините да върви добре, тъй като ако ГЕРБ не спечели, ще каже, те откраднаха машините, а ако спечели с малко, ще остане усещане в другите, че не са разбили мафията", коментира още той.