Има усещане за турболенция в правителството, но само усещане. Истината е, че никой в парламента не иска предсрочни избори. Партиите са уморени и не са мотивирани да променят статуквото. Това заяви в сутрешния блок на БНТ политологът проф. Антоанета Христова.

"Трудно се прогнозира поведението на политическите играчи, защото не политическата логика движи поведението. Почти винаги се стига до корпоративни обвързаности, а рядко става въпрос за демократична логика", допълни по темата политологът Страхил Делийски.

"Усещането за провал е силно. Липсва алтернативен вариант за решаване на проблемите", каза още той.

"В момента няма алтернатива на управлението. Никой не доказва, че владее инструментите за кризите. Управляващата сила доказва, че се учи в действие. Борисов изведе партията си до победа на изборите миналата година. Тази криза ще изиграе ролята на "обеца на ухото", коментира проф. Христова.

"От доста време сме в революционна ситуация. Тези отдолу не искат да живеят по същия начин, но тези отгоре не дават алтернатива", заяви Делийски.

"Обществото изчаква, защото вижда действие. Вероятно хората ще се успокоят, поне докрая на тази година", смята Антоанета Христова.

Политолозите коментираха и назначението на Емил Димитров - Ревизоро на мястото на арестувания бивш екоминистър Нено Димов:

“Вероятно назначението на Емил Димитров е компромисно решение”, смята Страхил Делийски.

“С това назначение се търси баланс”, допълни завърши политологът проф. Христова.