"Сблъсъците се превърнаха в един повод за публичен сблъсък. Отговорни са властите. Защо се допусна напрежение при положение, че имаше толкова органи на реда", това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов.

"Тези, които се "метнаха" да ръководят протестите са ми крайно неприятни", допълни по темата математикът и експерт по изборния процес проф. Михаил Константинов. 

За изборните промени математикът заяви: "Идеята беше да се гласува на няколко дни - първо възрастните, после младите. В Чехия се гласува два дни". 

"Ако въведем двудневен изборен ден, то това ще предизвика по-голям хаос", каза Томов. 

"Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване", разкри проф. Михаил Константинов. 

"20 000 машини трябва да се осигурят за изборите - срокът за доставка е поне 3 месеца", коментира математикът.

"Факт е, че ще има хора, които трудно ще се справят с машина. Законодателството трябва да даде шанс и на тези хора", разкри експертът по изборен процес. 

"Има три причини "за" въвеждането на машинното гласуване - недоверието в честността на изборите, елиминиране на субективния фактор при ръчното преброяване и модернизация на изборния процес", каза Цветозар Томов. 

Бившият член на ЦИК разкри, че има и сканиращи машини, които събират и хартиен вот, който може да се провери по всяко време. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!