„Според мен вървим към съставяне на правителство, като казвам вървим - изразявам очакванията на повечето от българите, тъй като за мен отиването на нови избори ще нанесе вреда на всички“, каза пред БНР проф. Вили Лилков.

„Смятам, че след вторите сега извънредни избори политическите сили са разбрали, че се е стигнало до една точка на пречупване, след която ако не се състави правителство, негативи ще понесат партиите, които са отговорни за съставянето на кабинет“ , посочи още проф. Лилков.

„Хубаво е че се смени тонът и се забравиха някои от заклинанията от съвсем скоро при някои партии и седнаха на една маса на преговори. Очаквам близките дни да има правителство с мандата на „ Има такъв народ“ и то ще мине в Народното събрание без проблем“, коментира още политикът и университетски преподавател проф. Лилков.

Проф. Лилков поясни, че най-вероятно сега от ИТН вече са осъзнали огромната отговорност, която носят, обявяването на кабинет предварително, което беше лекомислено, но партията на Слави Трифонов се е осъзнала, че хората ще се отдръпнат от тях:

„Ясно е също, че и сегашният служебен кабинет и бъдещият са свързани в голяма степен и с действията и ролята на президента Румен Радев. Освен това ИТН знаят, че ако сега загубят политическата инициатива, са загубени изобщо от тук насетне, обречени са на спадане на подкрепата, и в никакъв случай не биха постигнали тези резултати в бъдещи избори, когато и да са те.", каза още Лилков

По думите му бъдещото правителство на ИТН ще получи подкрепата на ДПС, а при БСП има два лагера - за и против подкрепа, но "За подкрепа" са повечето. 

"Вероятно правителството ще е с мандата на ИТН, без политически коалции", смята проф. Лилков.

Това правителство ще е стабилно поне до президенските избори, поясни още проф. Вили Лилков. Защото според него това управление го чакат много сериозни проблеми, тъй като тепърва престоят разговорите за политики, за идеи, за реалното управление на държавата.

"Затова ще е нужен диалог между партитите", каза още проф. Лилков, очаквайки и министри от служебния кабинет да влязат в следващия.