Математикът проф. Николай Витанов реши да сподели в мрежата размишленията върху пропагандната страна на войната. Ето какво написа математикът в личния си профил във Фейсбук: 

Днес ще обсъдим пропагандната страна на войната. От утре отново ще тръгнат и рубриките.

Пропагандната страна ще погледнем от интересен ъгъл. Преди няколко дни, като си вървях по улицата, ме срещна възрастен човек. Доста възрастен, седеше в една старичка кола, свали стъклото, не поздрави и каза, че се радва че ме е срещнал, за да ми каже, че нивото ми е много ниско.

О-хо, рекох си, този го боде нещо отвътре и то толкова много, че спира хората на улицата, за да изразява недоволство от ниско ниво, без да се замисли дали това говори добре за собственото му ниво. Спрях се и го попитах защо нивото ми е ниско, като очаквах, че ще ми обясни заради коментарите ми за Ковида ли е или заради коментарите ми за войната. Нищо от това.

Той бил математик, специалист по теория на игрите и като така как не ме е било срам, че нивото ми е ниско.

Ясно-о-о-о, казах си, тук имаме живот с липса на реализация и като така огромна завист към някой, който има професионални успехи. Ако е истински специалист по теория на игрите, трябва да знае, че поведението на опитен човек към различните групи от хора зависи от тяхното поведение към този човек, особено когато някои от тия групи от хора го спират на улицата, за да му държат сметка за това или онова.

Казах му едно „Довиждане“ на стареца от учтивост и си продължих по пътя. Вървях и си мислех. Старецът твърдеше, че е математик. Това не е първата нападка от гилдията срещу мен, но досега не се беше случвало някой математик да ме спре на улицата и да ми чете морал.

Особено при положение, че вдигнах рейтинга на математиците до небесата покрай анализите и прогнозите ми за отминаващата пандемия. Какво иска този? - помислих си. И разделих тези, които разбират от математика на 3 групи. Оставяме настрана тези, които не разбират.

Те не разбират. Първата група от другите е такива, които са учили математика повечко в училище. Това са чираците. Те са стигнали до ниво- решавач на задачи. Може да решава задачи, математиката му върши работа. Следват калфите. Това са доказвачите на теореми. Учили допълнително математиката по университета, научили са се да доказват теореми. Спира те по улицата, разправя- аз съм математик и почва да те ругае.

Ниво – калфа, мисли си че е майстор, но не е. Какво е майстор в математиката? Без много подробности – светът – това са нещата и връзките между тях. Нещата и връзките между тях имат количествени и качествени характеристики.

Като качеството се основава на съвкупност от количества (затова има и закон за преминаване на количествените изменения в качествени). Науката изучава количествените характеристики на нещата и връзките между тях, както и връзката между тези количествени характеристики и качествените. Има връзки между нещата, които се реализират с вероятност 1, а има и такива, който се реализират с по-малка вероятност.

Едните връзки са твърди, а другите – по-меки. Но да не се отклоняваме. Взимате нещата и връзките между тях и започвате да изхвърляте класове характеристики. Махате физичните характеристики, махате химичните характеристики, махате биологичните характеристики.

Махате, махате, махате, докато остане математическият скелет на света – чистите количества без други характеристики и количествените характеристики на връзките между количествата и отношението на този скелет на количествата и връзките към скелета н качествата на нещата. Е, майсторът в математиката и този, който създава инструменти за изучаване на математическия скелет на света.

Оттук, кой колко е майстор, зависи от това, колко се използват инструментите му. Ако се използват много – голям майстор. Ако се използват малко – малък майстор.

Виждате къде е проблемът. Когато в математическата гилдия е пълно с калфи, които се мислят за майстори, те почват да спират по пътищата хората и да им обясняват как нивото им е ниско и как другите трябва а се срамуват.

Ти си му наредил богата репутационна трапеза, елитът като чуе математик и се отнася с уважение към него заради точните ти анализи и предсказания, то те спира по улицата да ти обяснява какво е велико и как ти трябва да се срамуваш, че нивото ти е ниско. Ами добре, хайде да ви видя от гилдията, дето сте недоволни.

Сложете ми такава репутационна трапеза, каквато аз сложих на вас, аз ще си правя инструментите за изучаване на математическия скелет на природата и няма да ви спирам по улицата, за да обсъждам нивото ви. Искате ли да ви кажа едно твърдение? Ето го: не можете да направите за мен това, което аз направих за вас. Няма накъде.

Направих така, че огромната част от народа да ви уважава страшно много. Покрай това и аз станах доста известен. Как ще направите така, че народът да ме уважава още повече? Не можете да го направите. Затова – караме като и досега. Спираме Витанов по улицата и му обясняваме какви велики математици сме и как неговото ниво е ниско и трябва да го е срам. Булгаристан, нали така.

Сега за пропагандата и войната. Много може да се пише, но днес ще се съсредоточим върху голите куки. Как функционира лошата пропагандна система. Ами – спираш информацията от противниковата страна и пускаш голи куки да ловиш шаранчета.

Спирането на информацията, идваща от противниковата страна е стар похват, добре работещ в старите времена. Но това работи много зле, ако претендираш, че ти си демократ, а противникът – диктаторски режим плюс това, че може да спреш официалните канали, но има доста канали, по които постъпва и то обективна информация от фронта.

Народът почва да си мисли, че го лъжеш и не си никакъв демократ, особено ако постъпващата информация започне да се разминава с голите куки, които му пускаш. Върху това ще се съсредоточим днес. Добре, руската пропаганда сме я ограничили – спрели сме телевизионни и други канали. Твърдим, че сме демократи и народът ни гледа подозрително заради тази цензура и заради разминаването на това, което му пускаме като голи куки и информацията, идваща от фронтовете.

Но защо голите куки не сработват. Би трябвало да сработват, ако са добре направени. Значи не са добре направени (което го написах вече хиляда пъти, нали така). Какво е голата кука? Голата кука е информационен инструмент за лов на шаранчета за някаква кауза. Голата кука е парче невярна информация в поддръжка на каузата. Куката трябва да представлява интерес за шаранчето, за да се хване на нея.

За да се хване на гола кука, шаранчето трябва да е програмирано за това. Тоест, в съзнанието на шаранчето след предварителна обработка трябва да има програмен код, който да го кара да кълве на гола кука. Просто е. Но да видим какво става.

Предварителното програмиране в нашия случай бе направено не върху целия народ, а върху част от него. Тук беше използвано високо самочувствие на този част (няма лошо) и в съзнанието им беше вкаран качествен код за шаранясване. Кодът е качествен – няма спор. Коленичи по паветата, лягай по паветата – коленичат и лягат.

Мрази Русия – мразят. Тази група от хора е вече лесно да бъде хваната на гола кука.

Проблем – ами за целия народ се пускат голи куки все едно, че всички са като тази група от хора. Да де, ама в главата на народа го няма подходящият код за шаранясване. Обикновеният човек, понеже не е предварително обработен, не се превръща в шаран и не кълве на голата кука. Витанов откога пише, че това е аматьорщина, но по нашите земи важи принципа: Толкова си можем. Аматьорщината е пълна.

Меркел и Оланд казаха, че Минските споразумения са подписани не за да се спазват, а да се спечели време за въоръжаване на украинската армия, за да може тя да смаже съпротивата в Донбас, където има милиони руснаци.

При това положение трябва да се постараеш повече, а не да пускаш елементарната гола кука за лошите руснаци и добрата украинска армия. Трябва да помниш, че в главата на голяма част от българския народ кодът за шаранясване го няма.

С такива голи куки само ще изложиш на показ групичката, която си шаранясал, та да ги видят всички. Не може да мяташ елементарна гола кука за огромни руски загуби и никакви украински такива, при положение, че народът гледа как в Украйна мобилизират чрез лов на мъже по улицата, а украинските представители непрекъснато пищят за нови и нови оръжия.

За тези неща има причина и обикновеният човек (чието съзнание не е обработено предварително и няма код за шаранясване) си мисли, че причината е точно обратното на това, дето руските загуби са огромни, а украинските – никакви.

И тъй нататък и тъй нататък. Положението вече е изтървано. Народът е станал предпазлив и трудно ще му програмирате съзнанието с код за шаранясване. Значи – трябва да се повиши качеството но голите куки. Трудна работа – толкова си можем. Ами значи – куката не трябва да е гола. На нея трябва да има нещо.

И тук има проблем. Народът толкова е демократично лъган, че трудно ще се хване на обещания. Остава да си караме както досега – кой шараносан, шараносан.

Шараносаните се хващат по голите куки и сработва юрдешката част от програмирането. При поява на разлика между информацията от която е съставена голата кука и реалното положение на нещата, се пораждат негативни усещания и емоции в шараносания, които бързо се превръщат в негативни чувства и мисли и започна крякането.

Крякане срещу всичко и всички, които се опитват да кажат на шараносания ,че информацията, от която е съставена голата кука, не е вярна.

Тъй, че народе, ти дето нямаш код за шараносване в главата, още дълго ще наблюдаваш мъките на една група от хора. А аматьорщината в пропагандата ще продължи. Причината добре я разбра – качеството на голите куки е лошо, пропуснато е времето за предварителна обработка на съзнанието ти и вкарване в него на програмиране за шараностване.

Стига за днес, че дълго стана. Само да отбележа

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 249. Върви девети месец.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 357. Наближава 1 година

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната да ви заобикалят!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук