Ако се стигне до конфликт между Украйна и Русия, ще разчитаме на собствената си армия. Тази позиция изрази премиерът Кирил Петков и отново уточни, че България подкрепя деескалиране на напрежението.

"Това беше много странно изказване. Армията е гарант, но при един по-тежък сценарий ще разчитаме на нашите съюзници. 

Ако искаме да разчитаме само на нашата армия, неколкократно трябва да увеличим бюджета за отбрана. Това няма как да стане с магическа пръчка", коментира пред България Он Ер бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Той подчерта, че Българската армия е основен гарант за националната ни сигурност. А у нас има сертифицирани 6 батальонни бойни групи.

"Батальонна бойна група е един механизиран батальон плюс поддържащи поделения с численост до 1500 души. Ние от армия, която по документи трябва да е 40 000, ще готвим 1500 души ли? Друг е въпросът и в какво състояние са нашите бойни групи. 

Няма хипотеза за национална батальонна група. Какво ще направи тя при евентуална агресия - нищо", заяви Тагарев.

Ексвоенният министър припомни, че преди 2 седмици министърът на отбраната Стефан Янев с пост във Facebook заяви, че на България не ѝ трябват съюзнически войски.

"Днес това стана позиция на България. Това може да означава, че решенията в тази област се взимат не от премиера, а от други", каза бившият служебен министър на отбраната.

Той е убеден, че никой не иска да напада Русия и целта на военното присъствие на НАТО не е това.

"Всяка страна си има армия, затова съюзниците дават батальонна група. Тя метафорично е като спусък за действието на Съюза, като цяло. Това означава, че ако има агресия, съюзниците, които имат войски на място, автоматично ще задействат всички други сили", добави Тагарев.