Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 2 юни. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 02 юни 2023 г.

Днес отново по-накратко, защото отново имам доста работа. Следващите коментари ще са в понеделник.

Българската политика си я гледате. А следващите дни ще са интересни.

Насоката на развитие вече я знаете. Даймио-господарите вадят мечовете. Щом мечовете са извадени, ще почнат да хвърчат и глави. Много са даймио-господарите и брот им трябва да намалее. Накрая трябва да остане един, който до наведе другите. И той ще управлява.

Навеждането е специфична форма на оцеляване в епохата на извадените мечове. По-слабият се навежда, за да оцелее до следващия кръг на играта. Надеждата на всички е да останат до последния кръг и да победят. На всички без един обаче, тези надежди, както се казва , са надежди говежди. На всички останали или главите ще хвръкнат или ще бъдат наведени и така ще стоят. Това е краят на играта на извадените мечове.

Прилагаме сухата теория към обстановката у нас. Засега хвърчат глави на по-драбни даймио-господари. Очаква се процесът на хвърчене на глави да се засили. Двата най-големи клана са на път да се вземат и вече са настроили всички останали срещу себе си. Това предвещава люти битки, а резултатът винаги е бил такъв – армиите на двата клана, както портийни, така и електорални, при такива бракове винаги намаляват.

По-силният от двата клана е наведен. Странно като се има наум, че по-силният навежда по-слабия. От тая гледна точка, за да разберем навеждането, трябва да поразширим политическата сцена. Както казвате – с кравичката, козичката и по-малко с баба Меца и съвсем по-малко с червения дракон от планината или падишаха от комшулъка.

Като разширим така, всичко си идва на мястото – по-силният клан благодарение на масивната външна намеса, навежда по-слабия. Този вариант отдавна съм ви го описал. Писах ви, че Борисов ще има гласовете да направи експертно правителство, друг е въпросът, дали ще иска да го направи. Нали така ви писах. А защо да не иска? По този въпрос ви писах – И казалата кравата – му-у-у-у и казала козичката – ме-е-е-е. И почнали какво? Салтоморталетата. Нали това ви писах.

За да оцелее, Борисов се наведе. По-точно, бе наведен. Той добре знае, че веднъж като те навесат, могат да те наведат пак – със същите хватки и по същия начин. Ореолът ти изчезва и оставаш полека само един от играчите, при това с клан и армия, вървящи надолу. Да отпишем ли Борисов обаче? Не-е-е-е-е, не се радвайте предварително. Макар и наведен, той има опции. И тук стигаме до японската дума огошо.

Сами ще си потърсите какво значи огошо. В България вече има един огошо, който изигра пътя към огошо съгласно класиката и му се получи. Този огошо е Ахмед Доган. Ако забеляхте, той внимателно си избра наследника, така, че кланът му да остане стабилен. И огошо Доган си функционира тихо зад кулисите и само от време на време се обажда.

Забележете – Доган стана огошо без да се налага да го навеждат. При Бойко Борисов нещата не са така. Той има потенциал да стане огошо. Но ще му е доста по-трудно. Първо, с това навеждане, ореолът му замина. Второ – седи въпросът с наследника. Такъв няма. А лош наследник, лаком за власт може да унищожи клана. То, както виждате, една кагемуша може да унищожи клана, че камо ли неподходящо избран наследник.

Както и да е, с голяма вероятност днес навеждането ще стане факт. Навеждането по договорняк съвсем обаче не означава, че няма да ти падне главата. Във времената на извадените мечове, договорняците не струват дори и хартията, на която са написани. Гледаме.

Но тук сме България – страната на наведените даймио-господари. И ако много са наведени, то вероятността някой от наведените да спечели войната на извадените мечове, не е малка. И ще управлява. И ще го навеждат. И ще управлява. И ще го навеждат. Това е положението.

Отиваме към войната

Тя си върви според прогнозите. Днес е ден 22 от Големият юруш. Пролетната част на юруша свършва безславно. Идва лятната част. Тя трябва да бъде по-интензивна.

Юрушът е запецнал. Според разчетите за първия месец на юруша, украинската армия трябва да е заела 264 квадратни километра. Нищо такова няма. Напротив, този, който настъпва, са руснаците. Очакват се жестоки боеве по линията Константиновка – Краматорк. Загубите на украинската армия растат по план. Знаете прогнозата ми – 30 000 безвъзвратни загуби за първия месец на юруша, 150 танка, 150 оръдия и 300 бронираи машини.

Загубите си вървят според предвижданията. Даже загубите в техника се преизпълняват. Големият юруш запецна и трябва запекът да бъде отпецнат с конценриран удар на 15-на бригади на малка площ. Украинците се пробват да пренесат войната в Русия. Неуспешно. Дъжд от ракети вали върху Киев. Украинските складове и военни обекти храбро свалят ракетите със себе си. Тъй, че, - всичкиракети са свалени и са паднали на земята.

Опитът за флангов юруш при Бахмут приключи безславно и с големи загуби. Много пъти съм ви писал – когато системата „Таракан“ опре до плътни отбранителни линии, тя се проваля. Зщото няма артилерийски и въздушно превъзходство.

Чакаме засилване на сраженията около Донецк – в Мариинка и Авдеевка. Чакаме засилване на сраженията в Запорожка област. Ситуацията си влеза в схемата на това, което е станало преди 80 години при Курската дъга. Планирано е нещо за април, то почнало през юни и свършило зле.

Големият юруш продължава да е е в състояние на масивен запек. За да се отпецне, се чака масивен удар на 15-на бригади на малка площ. Опасността, ако запекът продължи, е ясна. Юрушната групировка се смила със скорост една трета от групировката на месец. Ясно е какво ще стане три месеца след началото на юруша, ако няма масивен удар на малка площ. Тъй, че чакаме си масивния удар на малка площ.

Той е важен, защото ако украинската армия не го нанесе, вероятността системите, които поддържат Украйна да бъдат спрени, е голяма. Хвърляш, хвърляш милиарди, а насреща няма нищо. Това не можеш да го замазваш до безкрайност, защото тези милиарди могат да отидат за решаване на вътрешните ти проблеми. Гледаш да намериш още някой глупак, който до ти реализира интересите за собствена сметка.

Навеждаш кланове в чужди държави, та да поизсмучеш оръжие и пари и от тях, а защо де не поизсмучеш и пушечно месо. Глупакът си е глупак – ще го наведеш, ще му изсмучеш ресурсите, ще го нариташ и после пак ще го наведеш. Това е положението.

Накрая, я да видим какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 312 дни

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 416 дни.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук