Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 12 август.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията и войната за 12 август 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Мерките дават резултат. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост. Следва пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла. След това смъртността се очаква да падне още, въпреки, че и сега не е много висока.

Цялото Черноморие е в зелената зона. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 29. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 291.83 на 100 000. Спада. Падна под 300 на 100 000 През тази седмица се очаква спадът да се затвърди и да се засили. Вълницата е прекършена. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Виждате - спазвате мерките хладнокръвно и те обръщат тренда. Мерките са добре дозирани, налагат се в точния момент и за кратко време. След като дадат резултат и съответните индекси паднат под праговите стойности, мерките се махат. Всичко е ясно и кратко – няма излишно държане на мерки, няма ексцесивни мерки. Видяхте – за тази вълница мерките бяха наложени точно когато можеше да се спре дифузното разпространение. Спряха дифузното разпространение, потиснаха клъстерното разпространение, вълната бе пречупена и тръгнахме надолу.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата си отива. Мерките дават резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 133 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.38. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Вълницата грохва. Това се и очакваше – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Постигаме крупен успех – минаваме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.49

София-град - 0.39

Пловдив - 0.46

Бургас - 0.54

Варна - 0.39

По южните граници

Благоевград - 0.51

Кърджали – 0.49

Смолян - 0.65

Хасково - 0.63

Ямбол – 0.52

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Навреме наложени, краткотрайни мерки с ясна цел – да спрат дифузното разпространение на вируса. Спряха го. Демонстрира се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране.

За страната, индексът е около 2 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 133 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 2.5 пъти под критичната стойност, Бургас – около 2 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.52. Тук – около 2 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Август ще си е спокоен, както ви беше прогнозирано. Болниците няма да са пълни. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната. Областите по морето вече всички в зелената зона. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Търговище - 0.43

Велико Търново-0.45

Видин - 0.52

Враца - 0.58

Габрово - 0.49

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица.

Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Обстановката е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупе тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 57

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Около 11% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1056

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме под 21%. Добре е – август си върви, а прогнозата е, че няма да стигнем критичните стойности до края на месеца. Не само, че няма да ги стигнем, ами се очаква процентът да почне да намалява.

Виждате – чупим тренда на заетостта при заетост на леглата 5 до 10 пъти под критичната. Това искам да прогнозирате на народа вие, които ще дойдете след мен.

Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 133 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва, мачкано от мерките. Индексите започват да намаляват. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме. Прогнозата я знаете – август ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Червено си е, неотдавна минахме през пика на заболеваемостта. Очаква се жълтото да започне полека да се увеличава.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Сега сме в период на бавни натрупвания. Руснаците напредват бавно, но настъплението им не спира. Украинските части са принудени да се оттеглят на нови позиции. Такива все още има, доста е копано и бетонирано в последните 8 години. Но бункерите, колкото и до са много, свършват. И тогава започват бързите изменения.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си върви. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук засега имаме позиционни боеве. Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната от север и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Докато се чака, си върви артилерийски обстрел на двете украински отбранителни линии. А те са

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Очаква се пробив на линията след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро. Украинската групировка е голяма, сражението ще бъде жестоко.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. Акцента отива върху Соледар, тъй като превземането му ще пробие отбранителната линия и ще постави Бахмутската украинска групировка в тежко положение. Боевете са вече в самия град, след като руските части превзеха индустриалната зона. Падането на Соледар ще доведе и до падане на Северск, защото ако украинските части не се изтеглят от Северск, ще бъдат котелирани.

Без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следователно, те ще хвърлят сили да превземат тежко укрепения Бахмут и ще го направят, въпреки, че Бахмут е укрепяван 8 години. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Превземането обаче ще е доста бавен процес. Но руснаците напредват. Украинските части не могат да спрат настъплението. Това, което ги спасява са бункерите.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Отбраната на Авдеевка е пробита – руските части са вече града. Започват битките вътре из кварталите. Много бързо стигнаха руснаците до Авдеевка. Очаквах повече съпротива. Украинската армия се опитва да запуши дупката при Пески. Ако не успее, тежко укрепената Авдеевка ще бъде обкръжена или украинската армия ще трябва да се изтегли оттам. Което ще бъде тежко психологическо поражение за украинската армия, тъй като Донецк ще започне да излиза извън обсега на голяма част от украинската артилерия. Руснаците полека обкръжават Авдеевка. Скоро украинските генерали ще трябва да решават, дали да си изтеглят частите оттам или да ги курбанясат. Слушайте сега юдреци, Юрдешковски, Юрдек паши и фелдмаршали Jurdek von Hof zu Schweinstahl. Сега ще похваля един украински генерал. За условията в които е и за това, с което разполага, Залужни си върши добре работата. Обаче помнете ми думата, той ще стане изкупителна жертва. Когато го свалят от поста с цел бушониране, да знаете, че войната отива да свършва.

4. От запад

Тук все още движение на фронта и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие. Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украина.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Тя е на системи тоест крепи се на западни оръжейни доставки. Западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните. Писах ви, пиша пак – украинската контраофанзива ще бъде широко отразена тук. Защото ще се провежда при силно неблагоприятни условия.

Защо контраофанзивата е жизнено важна. Правителствата в западните страни наливат милиарди в Украйна, за да я крепят. Опозицията в тези страни иска да вземе властта. И естествено атакува съответното правителство, че прахосва пари, вместо да решават наболели национални проблеми. За да се затвори устата на опозицията в западните страни, спешно трябва да се представи пред обществеността новина за голям украински успех или барем за започнала контраофанзива. Ако няма резултати от помощта, правителството губи позиции. И финансовата помощ може да спре. За да не спре, трябва да се покаже резултат.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя. Ако трябва да ви го кажа на

непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма. Американското правителство каза, че допълнителни хаймарси няма да праща. Тия стигали. За какво стигат, е друг въпрос.

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Никаква логистика няма за армия, която да нападне Херсон.

Окомплектовката на украинската армия е под 50% от необходимата. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западно оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Какво друго да ви пиша. Да ви лъжа ли?

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ТРИДЕСЕТ И ТРЕТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Има ново развитие – гърмим по Запорожката АЕЦ. Като гръмне централата, руснаците значи ще се изтеглят. Ами, ами. Като гръмнете централата, ония в Кремъл ще потрият ръце и ще отворят едно куфарче с един червен бутон. Дето се вика, ще им развържете ръцете за ядрената опция.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ТРИДЕСЕТ И ТРЕТИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника. Украинците почнаха да говорят, че приказките за тази контраофанзива били психологическа операция. У нас шаранчовците пак клъвнаха на голата пропагандна кука. Но нека да сме милостиви към шаранчовците. Затова, чакаме си.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ТРИДЕСЕТ И ТРЕТИ. Няма контраофанзива. Гола кука. За шаранчовци.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 33 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Все пак, до средата на сeптември руската армия трябва да бъде изтласкана от окупираните територии. Нали така беше повелята.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша. Гледаме опити за пропаганда. Взривът на летището в Крим обаче изненада украинските пропагандатори.

Не можаха да си го припишат. Какво стана там от гледна точка на логистиката. Руснаците имат доста стари бомби на склад. Решили са да ги изгърмят във войната. Иначе трябва да ги унищожават. Да се занимаваш със стари боеприпаси обаче е ужасът за всеки логистик. Консервирани, консервирани, ама с изтекъл срок на годност. Годността продължена. Продължена, но вероятността тоз стар боеприпас да гръмне не е намалена с таз хартийка за продължение на годността. Може вероятността да е малка, но когато старите боеприпаси са много, все някъде гърми. Това се и отчита при планирането, ако тези, които правят плановете са на място. На какво ли не се наслушах покрай тези взривове.

Първо беше храбрата украинска армия с хаймърсите. Чакай, ама те нямат такива ракети. После -украински партизани в Крим. Толкова смешно, че не издържа и 24 часа. После беше секретна американска акция със секретно американско оръжие. И това не изкара 24 часа. Изводът е – руснаците да внимават със старите боеприпаси, че загубите им от тях са повече, отколкото от атаките на украинската армия. Между другото и украинската армия е пълна със стари боеприпаси. И там гърмят. Но там гърмежите от руската артилерия са тъй много, че тези не се забелязват. Там се мълчи. Преди дни като казах 191 000 души загуби за украинската армия, се надигна вой. Ма мяу, ма мяу, ма цвър, ма фейк. Ще видим.

Чисълцето 200 000 почна да долита откъм Америка. Приказвайте си вие, че е фейк. Като свърши войната, да не се окаже, че са били повече. Или ще кажете, тогава тъй наречените безследно изчезнали ще се появят. Няма. Не се ловете на гола кука, не бъдете шаранчовци. Реалността на войната е ужасна. Загубите са огромни.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е. От няколко дни ви пиша, че е важно в държавата да е спокойно, за да вървят нещата напред. Как става това. Като не не нанася вреда на хората

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден шестнадесети)

....... Вреда на хората вършат 5 неща. Първо, по места има чиновници, които използват държавната власт за лична облага, с името на владетеля вършат безчинства, в лявата ръка държат оръжие, с дясната потискат хората. Второ, случва се злодеянията на опасни престъпници да останат ненаказани, а невинни се подлагат на сурови наказания и дори се лишават от живот.

Трето, случва се чиновници да вършат беззаконие, а да се наказват тези, които донасят за злодеянията им. Четвърто, случва се високопоставени чиновници да облагодетелстват приятели и роднини, а към останалите да се отнасят несправедливо и враждебно, като всячески ги потискат. Пето, случва се чиновници самоволно да определят данъци и налози, да определят цени и мерки и в резултат да разоряват хората....

Нещо да кажете тук? 3000 години все същата песен. Ма много сме напреднали, ма какви сме умни и красиви. Затънал си до ушите в корупция, бате, не ми разправяй какъв си умен и красив. Разправяй го на поточето.

Караме нататък. Знаете, че в противовес на Великата китайска класика, ви запознавам и с възгледи на оня от Флоренция, чиято статуя стои в сумрака до Галилей. Географски е някак по-близа до нас. И манталитетно – също. И какъв е манталитетът по нашите ширини. Ето какъв

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден четиридесет и четвърти)

....Отнемеш ли нечий живот, си убиец. Отнемеш ли живота на милиони хора, се превръщаш в завоевател. Избиеш ли всички, ставаш бог.....

Така. Сега ви е ясно, защо в България няма ни богове, ни завоеватели. Виж убийци има доста. Ама как да имаме силна власт, без да избиваме хората. Лесно е – и китайците и Макиавели ви казват, че трябва да се опрете на традициите. Когато властта черпи сили от древните традиции, тя разполага с държава, която няма нужда да подчинява и с граждани, които няма нужда да управлява. Затова първото действие на някой, който иска да дойде отвън и да ви подчини, е да ви разпарчатоса традициите. Цаката е да вземеш положителното от външното влияние като си запазиш традициите. За кого ви говоря ли? За Япония.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.