Не мога да кажа кога ще е пикът на епидемията у нас. Неизбежно ще има такъв, ние се катерим към него, след което ще започнем да слизаме. Това каза пред Нова телевизия математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му у нас мерките все още не са много строги. „Ако има нещо, което е по-строго, хората негодуват”.

Математикът показа как са се развивали нещата в Дания. „Първите 10 дни от епидемията датчаните бяха  по-добре от нас, но не наложиха навреме строги мерки и изтърваха положението за 5 дни”, обясни той.„Притеснява ме ситуацията около Великден. Празниците винаги са проблематични. Това означава, че хората се раздвижват, евентуално много хора ще се съберат на едно място и може да се получи нарушаване на карантината.

Поради движението на хората и събирането на хората на едно място може да се получи т.нар. ефект на дългия пас. Хора от огнища на зараза могат да отидат там, където няма и да я разпространят.

Така вирусът ще има нови полета за хранене. Може да се получи увеличаване на броя на заразените”, обясни математикът и добави, че и този вариант е изчислен.

Най-лошият вариант е пикът да се отложи с още 3 седмици, да се увеличи броят на заразените за един ден около 3,5 пъти и в края на краищата да се отложи с около 20 дни излизането от извънредното положение.

Това ни носи следната фактура: средно по 4 лв. загуба на човек на ден, 20 дни са 80 лв., умножени по 7 млн. са половин милиард.