Британските въоръжени сили са толкова силно опустошени от съкращения и липса на инвестиции, че ще са необходими от  „пет до десет години“, за да се подготвят след като се помолим да получим предизвестие от Путин, ако реши да ни нападне,  за да отблъснат руска инвазия, предупреди висш военен началник.

Генерал сър Ричард Барънс каза, че нацията е била готова да влезе във война в рамките на четири часа по време на последната Студена война, но че десетилетия на упадък и жестоки съкращения са унищожили това, пише Дейли Мейл.

В остър преглед на „жалкото“ състояние на британските сили бившият командир на Обединеното командване на силите на Обединеното кралство каза, че армията е била изпразнена до такава степен, че ще се бори да защити нацията без спешни инвестиции.

63-годишният ветеран обвини Даунинг стрийт, че „хвърля“ въпроса за разходите за отбрана „по пътя към други общи избори“, като премиерът Риши Сунак и канцлерът Джереми Хънт игнорират молбите за увеличаване на военните разходи с допълнителни £11 милиарда за две години.

Генерал сър Ричард предупреди, че Русия, въпреки че е въвлечена в кървавата си война в Украйна и излива войски и оборудване със сензационна скорост, скоро ще се превъоръжи и може да се превърне в още по-смъртоносна заплаха за Запада.

„Русия очевидно е ядосана и се превъоръжава, така че техните способности ще бъдат възстановени и когато войната спре в Украйна, Русия ще обвини нас за резултата“, каза той пред MailOnline. „Ние вече сме в конфронтация с Русия. В момента сме избрали да направим много малко по въпроса.

„По време на Студената война армията по всяко време беше готова да се бие след четири часа предизвестие. Когато Студената война приключи и нямаше усещане за екзистенциален риск за Обединеното кралство, всичко това беше демонтирано.

„Сега ще ни трябва пет до десет години предизвестие за руска изненадваща атака, за да успеем да се справим с нея.“

Разликата в чистата маса на силите между Обединеното кралство и Русия е огромна. Великобритания разполага с около 137 000 военни, 227 танка и 5015 бронирани машини.

Докато руснаците, въпреки тежките загуби в Украйна, имат в района около 1 350 000 войници, 12 420 танка и повече от 30 000 бронирани машини преди нахлуването. Кремъл също има около 605 кораба във флота си в сравнение със 70-те на Обединеното кралство, което има два самолетоносача и шест разрушителя сред флота си.

Миналата седмица правителството разкри планове да похарчи допълнителни £5 милиарда за отбрана през следващите две години - което е малка част от £8 милиарда до £11 милиарда, за които се съобщава, че иска министърът на отбраната Бен Уолъс.

Риши Сунак също така обеща да вдигне разходите за отбрана от малко над два процента от националния доход на 2,5 процента - но не даде времева рамка кога ще бъде постигнато това.

Ангажиментът беше приветстван от началника на щаба на отбраната адмирал сър Тони Радакин, който каза, че ако новата цел бъде постигната в рамките на 10 години, това ще се равнява на допълнителни £100 милиарда.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук