Математикът проф. Николай Витанов направи анализ за войната в Украйна. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 20 януари:

Кратка информация за войната за 20 януари 2023 г.

ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ ОТ ЮРДЕЦИ

Тук е място за технически анализи, а не за леене на чувства. Добрият анализ изисква хладнокръвие, а не леене на чувства. Лей си чувствата на собствената стена и помни, че чувствата, дето те напъва да ги лееш са резултат от негативни емоции, родени от гадното усещане на голата пропагандна кука, на която се люлееш. Откачи се от голата кука и веднага ще ти стане по-добре.

Почва срещата в Рамщайн, на която ще се решава, ще се държи ли Украйна още на системи. Прогноза – ще се държи, украински войничета още има. Напомпването с оръжие ще продължи. Украинските мъже ще бъдат мобилизирани навсякъде, където ги хванат.

Да почваме. Най-напред за българската политика. Гледайте, просто гледайте какво става и си спомняйте прогнозата ми, направена 2 месеца преди последните избори. Бойко Борисов си играе отлично играта. Революцията отива да свършва. Разочарованието е голямо. Идва контрареволюцията. Какво да ви пиша повече. Гледайте. Дисагите летят.

Сега за войната.

Следим бавните процеси и то поред

Процес 1: Системите на Украйна и снабдяването на украинската армия. Знаем, спрат ли системите, войната свършва за 1 месец. Значи, за Украйна е жизнено важно системите да работят. Системите ще работят. Целта е максимално изтощаване на Русия без оглед на украинските загуби. Няма значение колко стотин хиляди украински войничета ще загинат и колко територии ще загуби Украйна. Стари оръжия от складовете на НАТО има бол. Докато има украински войничета, снабдяването ще върви.

Процес 2: Логистиката на руската армия. Имат и техника и боеприпаси и хора. И тук по складовете има доста стари оръжия за използване. И те трябва да се заменят с нови, тоест се очаква технологически прогрес и при руснаците. Обучението на мобилизираните 30 дивизии завършва. Очаква се уплътняване на фронта и опит за настъпление не само в Донбас. Уплътняването на фронта означава тежки загуби за украинската армия, продължаваща да практикува системата Таракан (COIN) без достатъчна въздушна поддръжка за продавне на руското артилерийско превъзходство. Това работи в полза на руската армия.

Процес 3: Численият състав на украинската армия. Мобилизационната машина на Украйна е напрегната до краен предел. Жертвите са грамадни, но старателно се крият. Това обаче не може да продължава вечно.

Просто един ден няма да има пушечно месо за запушване на дупките, причинени от месомелачките на фронтовете. Отначало това ще се прояви в загуба на стратегическата инициатива, после ще се премине към „активна отбрана“, после към глуха защита и накрая фронтът ще се разпадне, ако няма директно въвличане на натовски армии във войната.

Гледаме, какво ще става. Последнте украински мобилизационни резерви се очаква да бъдете използвани през пролетта и лятото. След това ще стане интересно, защото се очаква да започне силно увеличаване на загубите на „пенсионирани натовски военни, сражаващи се като доброволци“.

Процес 4: Състояние на инфраструктурата. Продължава постепенното разрушаване на украинската критична инфраструктура. Руската не е засегната. Очаква се концентрация на руските удари върху украинската прифронтова инфраструктура за де скове движението на украинските части. Очаква се продължаване на ударите върху украинската критична инфраструктура. След енергийната инфраструктура ща започнат масивни удари и по транспортната инфраструктура.

Процес 5: Надпраговият удар. Няма такъв. Руснаците могат да нанесат, но не нанасят, на украинците им се иска да нанесат, но не могат. Руснаците разчитат на изтласкване на украинците от Донбас. Добре, ще ги изтласкат с цената на доста жертви. Вероятно се разчита на снижаване на прага, за да се окаже някой от ударите надпрагов.

Западняците се опитват да поддържат прага висок чрез доставки на военна техника и муниции. Значи критично за нивата на прага е колиеството на украинските войничета. Намалее ли то, знаете какво е казал фон Молтке: като няма армия която да защитава територията, територията заминава.

Процес 6: Съществени движения по фронтовете. Соледар падна. Следва Бахмут. Украинската пропаганда лъже, че нямал стратегическо значение. Падне ли Бахмут, заминава и Северск и руската армия стига да Славянск и Краматорск и почва голямата сражение във войната, както ви беше отдавна предсказано.

Плътността на украинските части покрай Бахмут е голяма, очакват се огромни загуби – руската артилерия няма защо да се цели много – накъдето и да падне снаряд, все ще е върху войнишки глави. Украинските генерали трябва сериозно да се замислят. Клещеевка падна. Ако се затвори котел при Бахмут, загубите на украинската армия при Соледар ще изглеждат направи невинни пред кланицата, която ще се случи в Бахмут.

Месомелачката при Бахмут дава резултати. Руснаците имат успехи на запорожкия участък на фронта, точно там, където бяха струпани много украински части. Къде са тия части? На 2 метра под земята при Бахмут или на метър пад земята пак там в окопите, за да сдържат руските атаки. И да не забравяме – опит за юруш при Сватово, където обаче руснаците няма да отстъпят и недъзите на системата Таракан личат с пълна сила. Гледаме и помним – критично за ситуацията е броят на украинските войничета. Украинските мъже по натовските държави ще почнат да ги събират и мобилизират.

Процес 7: Идеологическата борба. В Русия нещата са доста спокойни, призивите са за по – твърди действия. Путин няма да може а ги игнорира до безкрайност ако няма съществени победи и придобивки на фронта. От другата страна , украинците са надъхвани, че може да спечелят войната. Големите загуби старателно се крият.

Писах ви, че след около 3 месеца размера на загубите няма да може да се крие повече. И то ще се види ясно от планираното пролетно настъпление на украинската армия. Имаш резерви – правиш настъпление. Нямаш резерви – минаваш към „активна отбрана“. Просто е за наблюдение. Иначе, пропагандата е мощна – ей ся, кат дойдат американските и английските танкове, разбиваме руснаците и превземаме Крим и Москва.

Пренасяме войната на руска територия и други такива мечти. Писал съм много пъти – не се ловете на тези голи куки. Войната няма да свърши добре за Украйна. Въпросът е ние какво ще правим като свърши войната. Помнете тези ми думи и записвайте кой кряка срещу мен. Защото ще дойде време да попитам защо се крякаше срещу мен.

Процес 8: Пропагандата у нас. Пълна скръб. Значи ние сме спасили Украйна от гибел, а така! Щатите и НАТО ряпа да ядат! Ние бяхме, бе ние. Във Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин и на други места се заливат от смях. В Москва също се заливат от смях. Нескопосана пропаганда и няма промяна към нещо по-ефективно. Тази игра не се играе така. Винаги съм писал, че играта трябва да се играе така, че да излезеш от войната по-силен, а не употребен, наритан и вкаран в поредната катастрофа.

В тази държава юрдеците обаче винаги са се налагали с крясъци срещу витановците, от което са произлизали диви безумия, националните интереси са били продавани за дребни стотинки, а националните катастрофи са следвали една след друга. Ами народе, като толкова ги обичаш юрдеците, вдигни един паметник на Златния юрдек до Коня, пиши на него – на тези, които ни вкарваха в национални катастрофи, пиши там имената им и ходи да им поднасяш цветя.

Те пак са те вкарали в национална катастрофа като гледам как се топиш. Превърнали а те в глупак, който реализиа чужди интереси за собствена сметка. Витанов казва: ние трябва да играем играта така, че другите да реализират нашите интереси за собствена сметка. Юрдеците крякат. Ами тогава – напред – от национална катастрофа към национална катастрофа.

Но стига за това днес.

Караме нататък

Политологията –(Ден 84)

Продължаваме с политическото участие. То си има съдържание и форма. Да види сега някои от формите на политическото участие.

Най-напред имаме политически реакции на хора, причинени от външни въздействия върху тях от други хора и / или институции. Например за въздействие – не вдигаме заплатите. Туй поражда най-различно съдържание от псувни на битово ниво до решение да се протестира. Тез решения са протест се оформят като масова политическа реакция от опозиционни партии и профсъюзи и ей ви го политическото участие.

Друга форма на политическо участие е участието в политически кампании и избори. Тук разбрахме вече, че като ходим за гъби вместо на избори, пак участване политически. Щото системата е такава, че на избори се делегират пълномощия и се отбират едни или други политици да управляват. Каго ходите за гъби, нито отбирате, нито делегирате. Пък после – що ви таковат. Ами онаковайте ги вие.

Следваща форма на политическо участие е участието в дейността на политически организации, движения и партии. Това ясно. Политическо участие е и изпълнение на политически задължения в рамките на държавни органи и подпомагането на реализацията на функциите на тези органи. Ма аз не съм политическо лице, аз само помагам доброволно за охрана на обществения ред. Мхм, мхм, правителството се крепи на обществения ред, следователно и това е политическо участие. Ама..., ама то тъй ние реализираме чужди интереси за собствена сметка. Е, тъй, де, аз тази доктрина откога ви я разправям. Тънката игра тук, че се използва малкото ти интересче, за да се реализира големият чужд интерес.

Хайде стига за днес. С формите на политически участие ще продължим утре.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 40)

...От гледна точка на посоката на миграцията може да различим три основни потока: миграция от юг на север, миграция от изток на запад (и от югоизток на запад) и миграция от задните дворове....

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Днес – миграцията от изток на запад. Леле како-о-о-о-о. Туй ни е гайлето сега, от тая посока бусовете с мигранти се търкалят по главите ни. Я цитат от книжката, та да видим какво е писал Втанов преди 20-на години по тия въпроси:

....Това ще бъде основното направление на имиграционин натиск върху България през следващите десетилетия....

Нали знаете как това беше посрещнато през 2005 година – У-дюю-ю-ю-ю, долу Витанов, яде само народната пара, вън, да му спрем финансирането. Две десетилетия минаха. Прав ли беше Витанов – прав беше. Ял ли е народна пара. Не. Хайде сега, да си потърсите резултатите от тия, но които сте давали народната пара. Щото бусовете с мигранти се търкалят по главите ви, а Витанов черно на бяла има доказателство, че ви е предупредил навреме.

Я още цитати от Витанов и книжката:

...С мигрантите обаче мигрират и голяма част от проблемите им, а приемащият капаците на страните – цел на мигрантите (към които скоро ще се присъедини и България) ще бъде много по-малък от количеството на насочващите се към тях човешки потоци....

Нежно въппросче тук – трябва да паднеш в дупката, че да се научих да слушаш Витанов? Ами, май трябва. Хайде сега, да ви вадят от дупката, тези, които са яли парите ви. Аз доказано не съм. На всичкото отгоре, съм ви предупредил и навреме.

Хайде накрая още един цитат, за да мего да казвам, че съм ви предупредил не само през 2005, но и през 2023 година:

.....развитите европейски държави се стремят потокът на напусналите ги чужденци да бъде по-малък от потока на чужденците, идващи на тяхна територия. Това значително ще усили желанието на мигрантите по линята изток – запад за установяване в новоприетите държави в Европейския съюз от източна Европа и в частност и България. Срещу това трябва да стои добре обмислена и категорична политика на българкото правителство, независимо от това, коя партия е на власт....

Ето ви го предупреждениета – 2005 година, преда още да сме станали член на Европейския съюз. Предупреждението е повторено през 2023 година. Премислена и категорична политика. Де я? Айде сега кажете – ей я, и после да кажете -Муш, а аз да завърша – Въх, уби ма!

Ама не можете да кажете това. Де я политиката, внимателно премислена и категорична. Няма я. Вместо това бусове с мигранти се търкалят по главите на народа. Така, тази игра не се играе. Как се играе – пише по-нататък в книжката и ще стигнем и до това.

Стига за днес. Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далече от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук