"Тези избори протекоха не като състезание на програми, а преимуществено преминаха в това да плашим и разгневяваме хората по възможно най-елементарния начин". 

Това коментира пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш вицепремиер в периода 2005 - 2009 г. 

"Тезата на спечелилия кмет на София беше, че ако остане ГЕРБ, те ще продължат да ни крадат, а ако дойде Ваня Григорова - Путин ще се настани и ще ни вземе в казармата. При това положение не знам защо въобще търсят подкрепа от ГЕРБ или БСП.

Това не е ли опасно? Ако ги подкрепят БСП, няма ли Путин да дойде? Ако ги подкрепят ГЕРБ, няма ли моделът "ГЕРБ" да се завърне? Как обяснявате това нещо въобще. В публичното говорене и в политиката човек трябва да внимава какво говори", коментира той. 

Според него ПП-ДБ са провели неправилна политика. Кандидат за столичен кмет в лицето на Борис Бонев щеше да е много по-успешен, изказа мнението си проф. Вълчев. Той е категоричен, че далеч преди изборите да са решени е трябвало да се започне да се изграждат мостове.

Според него накрая вероятно ще се получи същото като на национално равнище:

"Хората, които смятаха, че г-н Пеевски въобще не трябва да стъпва в парламента, сега са се накачулили около него и правят това, което той им каже. А тези, които смятаха г-н Борисов да го вкарват в затвора, сега разчитат на него да направи съдебна реформа. Що за ситуация е това?".

За него Делян Пеевски е феномен. Той стои много стабилно от гледна точка на политическа тежест, подчерта проф. Вълчев.

Той прогнозира, че в Столичния общински съвет вероятно пак ще се получи някаква сглобка, нещо ще се натъмани. Това не е класическо правене на политика, където казваш какви са твоите принципи и програми. Това ще бъде нещо нетрайно и според него и не много почтено, изказа мнението си той. 

Объркахме се кой управлява и кой носи отговорност за това, което се случва в страната, каза проф. Вълчев относно поисканата от ПП-ДБ оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. 

Той се надява да има някаква мярка в ексцентричността в политическия живот. 

"Едно е да имаш приятел, който да е по-особен, друго е той да бъде от интерес за определен тип медицински специалисти". 

Българската държава няма силите да смени ръководството на тази федерация, но защо продължава да я финансира, попита проф. Вълчев. Според него държавата има начини да реши тази ситуация. 

Как е възможно вътрешният министър да каже, че нищо не се е случило онази вечер, попита също Даниел Вълчев.

Случиха се важни неща, констатира той и добави, че онази вечер е станало ясно, че българските сили за сигурност не са подготвени за такъв тип безредици

Връщаме се в онези години на безвремие - към средата на 90-те години, в които никой не спазва правилата, не е ясно кой трябва да ги наложи, не е ясно и кой носи отговорност, коментира той. 

По думите му без да имаме яснота с този бюджет кои политики ще постигнем, ние продължаваме да теглим международни кредити. 

"Да ги изтеглиш, за да ги изядеш, да ги изхарчиш, няма смисъл. Тези пари ще трябва да ги връщат нашите деца". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук