Краят на август и началото на септември ни донесоха истинска вихрушка на вътрешнополитически рокади.

Тежката катастрофа край Своге повлече и три министерски кресла, след като Бойко Борисов поиска оставките на шефа на МВР Валентин Радев, регионалния министър Николай Нанков и транспортния Ивайло Московски.

Какво ще стане след поредното пренареждане в управляващата коалиция и ще бутнат ли рокадите правителството "Борисов 3"?

Според журналиста Валерия Велева оставките са напълно закономерен акт след случилото се край Своге.

"В това отношение премиерът постъпи правилно. Впечатляващото се случи вчера след острата реакция на Валери Симеонов. За първи път съупръвленец на Бойко Борисов го обвинява в еднолично и нескопосано управление. Вицепремиерът поставят под съмнение изпълнението на управленската програма. Или Валери Симеонов ще подаде оставка, или Бойко Борисов не знам как ще работи с вицепремиер, който не го подкрепя. Ситуацията е шизофренна", категорична бе Велева пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че не е нормално министрите да подават оставки само тогава, когато премиерът ги поиска.

"Отговорност и право на премиера е да иска оставки. Малко неприятен е фактът, че министрите изчакаха премиерът да им ги поиска. В България не се спазва едно европейско правило - когато имаш някаква вина за инцидент, трябва да подадеш оставка. Редно е министрите сами да си подават оставките, а не да им се иска. И други министри вече трябваше да са си подадали оставките", отбеляза Велева.

По думите на журналиста Кристина Кръстева въпреки сложната ситуация, кабинетът ще се задържи и Симеонов няма да се оттегли от коалицията.

"Вицепремиерът Симеонов редува два периода - напомпване на рейтинг и след това затишие. Той до последно ще участва във властта. Според мен няма да има нов министър на туризма. В същото време пък Валентин Радев отдавна трябваше да подаде оставка. Едва сега Борисов призна, че Радев не може да контролира сферата. Системата беше на автопилот, не се контролираше", подчерта Кръстева пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът допълни, че министър Нанков може и да остане, защото Народното събрание ще гласува "развързано" оставките на тримата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ