Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева написа взривяващ коментар по повод най-големия български празник Трети март. Вижте поста на половинката на Наско Сираков във Фейсбук, под който тя приложи и снимка-колаж:

Малко неангажиращи мисли за 3-ти март

Не за документите, а за нас си - българите

Провокирана съм от нестихващите коментари за това, трябва ли да отбелязваме тази дата като ден, в който България е ОСВОБОДЕНА от турско робство с помощта на Русия? 
Много документи от онова време се цитират и дискутират. 


В световен мащаб човешката история и най-важните събития в нея толкова много са изкривявани, идеализирани, манипулирани, че това се е превърнало в задължителна историческа потребност. Добре, че са символите и алегориите, световните тайни общества, за да не изчезне Истинста и да не се скъса окончателно нишката на закономерността и последователността на човешката история. Лъжата, в която човечеството тъне като в жабунясало блато и която е превзела мозъчната ни дейност, упражнява тотален контрол над нас и с лекота ни насочва в посоката, в която пожелае. 
На фона на всичко това истеричните войни, които водим помежду си ние българие за това да има ли 3-ти март, Русия освободила ли ни е или поробила на 3-ти март, превръщането ни на обезумели русофоби и русофили, от една страна са напълно логични, от друга страна са жалки и срамни. 
Няма държава в света, която да е била или е в ролята на БЕЗКОРИСТНА ОСВОБОДИТЕЛКА! В днешно време продължаваме да сме свидетели на ЦИНИЗМА НА “ДЪРЖАВИТЕ ОСВОБОДИТЕЛКИ” по света! Разбира се, в различния исторически отрязък размерите на този цинизъм са различни. Големината им е пропорционална на “човешката еволюция”
Та... по темата: Със сигурност на 3-ти март много българи са проляли кръвта си и са дали живота си за нашата земя! Да! За НАШАТА ЗЕМЯ! Не за днешните български русофили или русофоби! Не за не малката част на днешния народ, който се е превърнал в чуждопоклонник и чуждолизец - източен или западен! Защото ако още някой не е разбрал ТАЗИ ЗЕМЯ Е СВЩЕНА, а не днешният народ, който я ТЪПЧЕ БЕЗСРАМНО В НЕВЕЖЕСТВОТО СИ, АЛЧНОСТТА СИ, ЗАБРАВИЛ ГЕНЕТИЧНИЯ СИ КОД, народ, който се самоунищожава, който в голяма степен се мрази помежду си, който не се уважава като такъв, който в по-голямата си част не знае, че е наследник на род български, имал могъщи ЦАРЕ -ЖРЕЦИ във времена, в които дори византийските императори не са били такива! 
Защото ние българите знаем твърде малко за великата си история по обективни и субективни причини! 
Как е възможно толкова да загубим самоуважението си помежду си и уважението към Рода си, и към Свещената си Земя, че на една такава дата да се дърлим като подивели псета?!
Бих задала един въпрос към тези, които развяват разни исторически документи за Освобождението ни и независимостта ни:
Да не би някога България през последните 140 години да е била НЕЗАВИСИМА държава?! Да, само по документи сме такава.
Наистина ме втриса от зомбираните про-руски и про-европейски пропагандатори-българчета, които явно не знаят, че силата на европееца е в неговата идентичност и самоуважение...
Толкова безмислени спорове от сякаш допингирани сънародници, непознаващи истинската си древна история, а позволяващи си да пълнят фейс-пространството с “великите си исторически познания и прозрения”, че на човек може да му се догади...

Със сигурност много българи в България и по света, когато са поствали във фейсбук българското знаме на 3-ти март, простичко и без много философстване са го направили заради същото това знаме, заради свещената си земя и заради пролятата българска кръв. Разбира се и заради чуждата пролята кръв на всички онези, които са я оставили по българската земя, заставени да го направят, заради едни чужди интереси.