Разговорите на премиера Бойко Борисов в Истанбул бяха официални, нищо тайно няма. Нормално е да има и разговор на четири очи след това. Това заяви шефът на културната комисия в парламента Вежди Рашидов, който придружаваше министър-председателя на срещите му с президента и с премиера на Турция.
„Не зная кой друг нарича турския президент Тайпи. Има добра комуникация с турското правителство и едно дълбоко сърдечно усещане за приятелство. Когато има приятелство между хората, е нормално да се използват малки имена”, коментира той пред bTV.

„Малко хора знаят, но аз правя изложби в Турция от 20-25 години. С Ердоган се познавам от времето, когато бе кмет на Истанбул. Обявен съм за народен художник на Турция”, каза още Рашидов, обяснявайки неотлъчното си присъствие до премиера по време на срещите му в Турция.

„Борисов се превърна в изключителен държавник. На тази маса се поиска газ за България, в енергетиката да се развият отношенията, отново да се подпише спогодба за културния обмен. Това са все неща, които ние искаме. Около час и нещо продължи срещата, тя беше много приятелска”, подчерта Рашидов.

„Харесвам дипломацията, която се води, трябва да има диалог. Борисов има уникалната възможност да бъде един от лидерите, който е много важен в ЕС, той да балансира Балканите, Турция също е на Балканите.

Тази дипломацията, която води Бойко Борисов, дразни много хора, но е знакова за света”, категоричен бе той.

„Борисов подхвърли в разговора и нещо за арестуваните журналисти, за свободата на словото каза няколко думи и това малко задържа разговора. Премиерът застана зад свободата на словото и мисля, че те го разбраха.
Ако Борисов успее да постигне освобождаването на задържаните журналисти, мисля, че ще е много хубаво”, сподели още Рашидов.