Един от източниците на новини от бойните полета в Украйна беше ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров.

Чеченските специални части сега участват в освобождението на Мариупол и други народи на Украйна. Как са създадени „чеченските специални части“ и защо украинските националисти се страхуват особено от бойци от този руски регион?

„Чеченски специални части“ е образен израз. Може да се припомни например нещо подобно в историята - "Дивата дивизия" от Първата световна война (официалното име е Кавказката местна кавалерийска дивизия), която включва конен полк от представителите на Чечения измежду планинците на Северен Кавказ.

Сега това са полкове със специално предназначение "Север", "Юг", Ахмат Кадиров“, "Терек", ОМОН на Чеченската република, в които служат около 30 хиляди чеченски военни. Всички тези части са част от Националната гвардия. Неофициално това е „личната охрана“ на Рамзан Кадиров, който подчертава, че за него заповедта на Върховния главнокомандващ е над всичко.

Подразделенията на „Росгвардия“ участват активно в специалната военна операция в Украйна заедно с въоръжените сили на Руската федерация. Те изпълняват своите задачи, чиято обща цел е демилитаризацията и денацификацията на Украйна.

Чеченските специални части не правят изключение: те действат там от първите дни, а точно онзи ден от Грозни тръгна ново попълване измежду бойците на специалния полицейски полк. Съставът се състои изключително от доброволци, мотивирани да участват във военни действия.

„Чеченците са родени воини в своята историческа същност. Това е в кръвта на нохчиите, за които военната служба е най-почетна“, каза докторът на историческите науки Михаил Басханов. „Чеченците са служили както на Руската империя, така и на съветската власт - 9 души стават Герои на Съветския съюз, в съвременна Русия 20 чеченци са удостоени с най-високото звание Герой, от които 11 са посмъртно“, припомня той.

Във военната служба има особеност на манталитета на вайнахите - демонстративна независимост, но те са готови да се подчинят на „силна ръка“ и да рискуват живота си, когато изпълняват заповед. Силната им страна се проявява именно в националните формирования, където служат представители на един етнос, където всички са равни и авторитетът на редника е приравнен на командир.

В армията това не е особено добре дошло. Вероятно затова чеченците формираха звена в системата на МВР и Националната гвардия, където принципът на териториално набиране на служители и военнослужещи е по-застъпен.

В хода на специална военна операция в Украйна чеченските специални части ще имат конкретни задачи именно защото принадлежат към структурата на Националната гвардия, а не към армейските части. Образно казано, те не са изпратени в атака, за това няма тежки оръжия, няма въздушна подкрепа.

Но при ликвидирането на диверсионни групи, чуждестранни наемници, прочистването на населени места от националисти ще се търси опитът на добре обучените чеченски бойци. Те са в състояние да действат ефективно в малки групи, не се смущават от численото превъзходство на противника. В Украйна има мнение, че е по-добре да не се забърквате с чеченците, националните батальони се опитват да избягват пряк контакт с тях.

Точният брой на чеченските специални части в Украйна не се съобщава, както и тяхното местоположение. Неофициално има съобщения за присъствието им в Мелитопол, в АЕЦ „Запорожие“, а също и близо до Киев. Главата на Чечения дори лично посети Украйна, за да развесели сънародниците си, участващи в специална военна операция. Съдейки по видеозаписите, Кадиров е бил на летище „Гостомел“, което е превзето от руски парашутисти.

Самият Кадиров обаче, след думите за основната задача „превземане на Киев“, стана необичайно популярен в социалните мрежи. Например китайският новинарски сайт „Уичат“, който заменя „Инстаграм“, „Уотсъп“ и „Тик-Ток“ за китайците, е пълен с видеоклипове в подкрепа на руската специална операция. Особено популярни са видеоклиповете с Путин и Кадиров, войници от чеченските специални части.

Самият Кадиров сега говори за успехите на чеченските специални части в Украйна в своя канал в „Телеграм“, споменава отряда на ОМОН „Ахмат-Грозни“ под командването на Анзор Бисаев, който участва в специална операция и се намира недалеч от Киев.

Началникът в Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-майор Валерий Флустиков не може да си позволи подобна „осведоменост“. Неговите подчинени, известни от март 2014 г. в Крим като „учтиви хора“, са по-скоро „невидими хора“, чиято работа става известна едва след приключване на задачата или дори не се разкрива в продължение на много години.

Въпреки това е известно, че руските части участват в специална операция в Украйна, възможно е те да са се появили там преди 24 февруари - разузнаването зад линията на фронта също е включено в тила на специалните части.

„Сега определено няма да намерите официални доклади за действията на специалните части в Украй“, каза полковник от запаса, член на Координационния съвет на Ветерани от специалните сили на въоръжените сили на РФ Александър Хаев. „Хората от нашата професия предпочитат да не се рекламират, основното тук е, че са си свършили работата и са си тръгнали незабелязани.

Винаги е било така и, да речем, в същия Афганистан нашите отделни бригади от специалните сили дълго време бяха маскирани като обикновени мотострелкови бригади, точно като отделни роти, те не издаваха принадлежността си и се наричаха "Кабул “ или по друг начин“, допълва той.

Сега, смята той, по време на операцията в Украйна армейските специални части също са "криптирани", предимно като парашутисти, с които има прилика в униформата. Отново силите за специални операции включват 45-та бригада на специалните части на ВДВ и след това се опитват да разберат къде е.

Но по естеството на извършените операции за овладяване на атомните електроцентрали в Чернобил и Запорожие, военните летища и организирането на „коридори“ за изтегляне на цивилни от блокираните градове, мога да предположа, че става дума за специални части, които са действали.

Освен обявените от Кадиров специални части от Националната гвардия, в Украйна може да участват и други специални части. В Русия ги има доста, те, в допълнение към Главното управление на Генералния щаб , са в Ракетните стратегически войски, които се занимават с охрана на пускови площадки за стратегически ракети. Има специални части на ФСБ, Министерството на вътрешните работи и Националната гвардия, дори Федералната затворническа служба имат подобни подразделения.

Тези ведомствени структури със специално предназначение имат своя богата история и уникални бойни действия.

Виктор Сокирко