Чувството за недосегаемост изглежда е обсебило служителите на медийния монополист Иво Прокопиев, които достигат нови измерения в раздаването на морални присъди. Този път мишена на самозабравилите се труженици на „Капитал“-а не са обикновени български политици, спечелили доверието на избирателите. Този път се стреля на европейско ниво, при това срещу три от най-големите формации в Европейския парламент, в които се била настанила омерта-та за корупцията у нас.

В редакционен коментар на „Капитал“, препечатан от другата медийна бухалка на Прокопиев – „Дневник“, се повдига въпросът по повод силно критичната позиция на най-голямата политическа сила в ЕП – Европейската народна партия, за обявения от две съдебни инстанции у нас за незаконен арест на бившия премиер Бойко Борисов. ЕНП повече от 10 години не виждала корупцията у нас, обобщава „алангро“  (по Кирил Петков-ски), менторски заключава „Капитал“, според който това било нечестно спрямо европейските и български данъкоплатци. Полетът на мисълта не спира дотук.

Наред са две други фракции в Европарламента. Едната е партията на европейските социалисти, чийто дългогодишен председател бе българинът Сергей Станишев, не виждала корупцията по време на мандата му като премиер в рамките на Тройната коалиция. Накрая идва и дежурната опорка на „капиталци“, които атакуват и либералите в Европейския парламент, които си позволявали да подкрепят ДПС за позицията им, че санкциите срещу депутата Делян Пеевски по „Магнитски“ се базират на фабрикуваните от олигарха Прокопиев доноси и манипулации.

На практика извън полето на атаката на „Капитал“ срещу европейската институция остават само десните консерватори и любимите на Прокопиевци зелени анархисти.

Защо този редакционен коментар изисква настоящия анализ? Не, не е защото е прецедент Прокопиев да се опитва да надскочи себе си. А защото фактите нямат нищо общо с реалността, нито с доказателствата. Десетки, дори стотици са публичните фигури у нас, които са станали жертва на пасквилите на изданията на разградския медиен монополист, който изглежда изнервен, че фактите за неговите манипулации отдавна излязоха отвъд границите на България и вече са известни в Брюксел, Страсбург и Вашингтон.

Но да се върнем към конкретната статия, в която по обичаен начин се лепят етикети срещу двама бивши български премиери, ползващи се с авторитет на практика в цяла Европа. От „Капитал“ обаче са пропуснали да си дадат сметка, че по този начин на преден план изкачат огромни „бели петна“ за корупцията у нас. Прокопиевци пропускат да уточнят, че, ако при управлението на ГЕРБ ЕНП са пропускали да виждат корупцията, то това се отнася и до разследването срещу самия олигарх Иво Прокопиев, по което той беше подсъдим с двама бивши министри. Факт, прокуратурата се отказа да обжалва оправдаването им на първа инстанция, но това не отменя по-рано повдигнатите обвинения, особено, когато се правят заключения.

За тружениците на Иво Прокопиев историята на българската корупция изглежда започва едва от 2005 г. насам, т.е. от мандата на Станишев като премиер. Нищо, че управлението на Тройната коалиция се помни и до днес заради постигнатия сериозен напредък в икономическата сфера, а заради реализирането на най-големия политически успех в най-новата история на страната, а именно присъединяването на България към Европейския съюз.

За времето от 1997 до 2001 г. „Капитал“ оглушително мълчи! Все пак именно в мандата на Костов бе извършена криминалната приватизация у нас, която даде първоначалния тласък и на самия медиен монополист Иво Прокопиев. За тези времена – нито ред, нито дума, нито буква, дори.

Да обобщим – Станишев е виновен, Борисов е виновен, Пеевски е дежурният виновник, но Прокопиев – винаги е невинен. Елементарно, нали, та даже и обидно и арогантно, особено, когато си позволяваш да обвиняваш над 2/3 от състава на Европейския парламент, че си затварял очите за ставащото в България. И особено, когато опитваш с огромно „бяло петно“ да прикриеш зулумите на краткия, но за сметка на това изпълнен с рекорден по брой корупционни скандали мандат на политическите ти ГМО-та от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Не стига всичко това, но в препечатката си в „Дневник“ анархолибералите на Прокопиев злорадстват за възникналия спор между Европейската комисия и властите в Унгария по отношение на орязването на европейските средства за страната във връзка със спорно законодателство. Целта е повече от ясна – Прокопиев просто се опитва да заяви, че у нас европейските средства трябва да се отпускат само, ако във властта са негови подставени лица. Все пак олигархът се е учил от кръга „Агнешките главички“ от времето на Костов, за които важеше правилото, че „корупцията е всяка далавера, в която те не участват“.