Икономистът Кузман Илиев позна с прогнозата си от преди година, че има голяма вероятност да се откажем от въглищните мощности още през 2025 година.

Кузман Илиев: Пълен провал е Планът за възстановяване

"По-добре късно, отколкото никога, но ако може да сещаме не когато сатърчето е опряло вече о вратлето! Нали за това плаща заплати суверенът - не да е на студено, тъмно и да няма какво да сложи на масата, за да се чувства този или онзи “управник” важен…

Кузман Илиев разкри кошмарът, който се задава в икономиката ни заради "зелената сделка"

Родните политици, икономисти и общественици е добре да имаме хоризонт на стратегическо мислене малко по-дълъг от това ”къде ще е следващата салата с ракия”.

Кузман Илиев: Забравяме за ТЕЦ-овете през 2025 година

Залогът са националната и енергийната сигурност на България, а без яснота за решенията с ядреното гориво (другата половина от енергийния ни микс) буквално сме на път да се самозатрием - често пъти без никой толкова и да натиска - не че го няма и това. Но тъжното е, че най-често го правим просто така, да се докараме и натегнем, без да мислим за неизбежните последствия…", написа във Фейсбук експертът.

А ето какво заяви само преди около месец Кузман Илиев: "Ние нямаме много отговорност. Когато се смени формулата, с която се ценообразува газа при Газпром и се насочи към текущите цени на газа и те хвръкнат - няма отговорност.

Борисов тук сбърка. Когато ПП поемат огромните ангажименти по Плана за възстановяване да намалят с 40 % въглеродните емисии в енергетиката, което значи да затворят Мариците, т.е 50 % от капацитета на нашата енергийна система, тогава също няма отговорност. Те не са на власт, но ангажиментът седи. Виждате ли колко краткосрочно и какъв къс хоризонт се формира?"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук