Страстта към пренаписването на историята буквално пламва в Украйна. И дори на този фон опитите за преправяне на историята на Одеса изглеждат маниакални.

Псевдоисторическата мода започна с Майдана. Няколко служители от Историческия факултет на Одеския национален университет изложиха „теория“, според която Одеса не е на 200 години, а на 600 години и градът е възникнал край морето не по заповед на императрица Екатерина, а под управлението на Речпосполита.

Видите ли, имало е село Кочубеевка, от което е възникнала Одеса. Очевидно „историците“ са се надявали да получат европейски грантове, за да продължат „изследванията“, но Европа е безразлична.

След това „историците“ смениха тактиката: поеха към турския бряг. Одеският клон на Института за национална памет пусна анимационен пропаганден видеоклип, озаглавен „Юг без митове: историята на Одеса“, който разказва колко добър е бил животът при турците.

Сякаш е нямало робски пазари и казаци, набити на кол. За неосведомените създателите на видеото съобщават: „Украинският институт за национална памет започва информационно-образователна кампания, която деконструира руските имперски митове за историята на Южна Украйна“. Това е от лятото на 2020 г.

Между другото, ръководител на УИНП в Одеса е някой си Гуцалюк, активист на два украински Майдана, един от организаторите и преки участници в разрушаването на палатковия лагер на Куликово поле на 2 май 2014 г. Гуцалюк е подчинен на кмета на Одеса Гурвиц, приятел на чеченските терористи.

Решиха да не се ограничаваме с анимацията и започнаха да разкопават крепостта Хаджибей... на булевард “Приморски”. Въпреки че е известно, че стените на крепостта са напълно разрушени след нападението на руските войски под командването на Де Рибас в Руско-турската война от 1787-92 г. Всъщност тези събития предшестват основаването на Одеса.

Първият сезон на разкопки се провежда през 2020 г. и ето един „зашеметяващ“ резултат – монета от периода на Златната Орда: оказва се, че преди литовците и турците на мястото на днешна Одеса са живеели хора!

Вярно е, че за да се разбере това, няма нужда да се копае земята, достатъчно е да се посети Археологическия музей на няколко минути пеша от там. Тогава "археолозите" щяха да знаят, че там и неандерталци са живели.

Продължават да ровят и следващата, 2021 година. И отново “сензация”: намират октопод, спиртосан преди 100 години, както и руско петаче от 1772 година. Но стените на Хаджибей ги няма. Няма и намек за тях.

След това обявиха и третия сезон на разкопките на Приморски булевард през 2022 г. Сега те търсят не само полумитичния Хаджибей, но и истинската крепост Белгород-Днестровски, която на турски се нарича Акерман. Дори са обсъждали ремонта му с посланика на Република Турция в Украйна Ягмур Гюлдере и генералния консул в Одеса Бирей Йълмаз.

Онзи ден в Одеса се проведе представяне на книгата на някой си Степанченко „История на ислямската цивилизация в Украйна“. Авторът е бивш шеф на местната националистическа организация "Просвета".

Книгата е насочена и към „развенчаване на руските имперски митове“. И едновременно на три нива: че християнството е дошло в Украйна по-рано от исляма, че някога в Русия е имало татаро-монголско иго (няма го, заявява Степанченко!), че е имало “т. нар. турско-татарска агресия”. Наистина, каква ти агресия, ако националната героиня на Украйна е Роксолана, която е работила в харема на турския султан ...

Ето думите на един от участниците в презентацията: „Руската историография се развива в определена парадигма, която е предназначена да представи народите от Северното Черноморие и Крим като варвари и съответно те нямат право да живеят тук. Книгата, която представяме днес, дава нов поглед към украинската история”.

Сега по-нататък. Книгата на Степанченко е приета с ентусиазъм от уважавани хора: главният редактор на информационния портал "Украйна на арабски" Мохамад Фараджала; Игор Демур, ръководител на организацията Национални инициативи и почитател на мюсюлманската култура, Беслан Хатуев, член на Съвета на имамите на Одеса.

Книгата е популярна (есе с такъв сюжет не може как иначе) и се разпространява безплатно. Ето няколко коментара към книгата от социалните мрежи: „Това е културна експанзия – елемент от хибридна война на цивилизациите“; „Някой иска да убеди всички ни, че турците, които са били в крепостта Хаджибей, за които се твърди, че е завладяна от Де Рибас, са предци на одеситите”.

Анкара и Киев също започнаха съвместни изследвания за "общата история" на Турция и Украйна. Външните министри вече се договориха за създаване на двустранна комисия. Важна част от работата ще бъде разработването на турска транслитерация на имената на населени места в превод на украински. Важното е да не остане и помен от руското.

Лариса Федотова