"Вдъхновителите и основни двигатели на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков и Асен Василев явно са решени да реформират България", така започна анализ на тема "Ще ни сменят ли чипа Кирил и Асен? 10 капана по пътя на промяната" на "Марица".

Смело вадят на светло кирливите ризи на властта и са готови да реализират политики, за които две поколения техни предшественици само говореха.

Кирил и Асен са новите апостоли на български Великден, който трябва да сложи край на прехода от комунизъм към демокрация и да нареди страната сред правовите държави, в които властват законите и моралът. Рецептата е проста и харвардците явно я знаят - нулева корупция, край на злоупотребите с публични средства, реформа на администрацията, по-добра среда за българските и чуждестранните инвеститори и много важно - всички доходи на светло и с платени данъци. И за бизнеса, и за гражданите. И така, като се запуши кацата, за 5 години всичко в България ще тръгне по мед и масло.

Щеше да стане, ако в българската каца нямаше задължителната капка катран. И тя се стича в меда директно от чипа ни като китайската капка, която убива. Кирил и Асен може и да запушат дупките, но как ще се справят с нас, българите, които нямаме европейското им възпитание и отговорности и не сме образовани по американските стандарти?

За да успеят, първо трябва да изчегъртат от чипа ни някои особености на националния характер.

Например:
1. Да ни убедят, че всички заедно трябва да напуснем сивия сектор и да плащаме данъците върху целия си доход, защото от това зависят пенсиите на родителите ни и заплатите на учителите и лекарите?

2. Да внушат на оцелелия след реформата чиновник, че е на гишето, за да служи на гражданите и бизнеса, а не да ги маризи?

3. Да направят така, че да спрем да се делим на тарикати и балъци на всяко кръстовище?

4. Да убедят будните иначе граждани, че не е добре да се чоплят семки на пейката пред блока, защото никой не е длъжен да мете изплютото от тях по земята?

5. Да убедят собствениците на домашни любимци, че не е добре да разхождат кучетата си в парка, след като има табели, че местата са забранени за четириноги, макар това да не е dog friendly?

6. Да обяснят на младите и напористи родители, че дават лош пример, като всяка сутрин спират върху зебрата пред забавачката, за да доставят златото си директно пред вратата на градината? А в студено време оставят колата с работещ двигател, за да дадат своя принос към качеството на въздуха, който дишат децата им?

7. Да реформират образованието в мир с БГ мамите, които, макар завършили гимназията с 3,16, обичат да се бъркат в работата на учителя и да му дават акъл как да преподава този или онзи урок и как точно да възпитава отрочетата им?

8. Да пратят в историята катаджийския въпрос “И к’во пра’им ся”?

9. И онзи на гражданина с житейската философия “ти ли ще ми кажеш на мен”, който, поканен да се ваксинира, пита: “Не може ли само бележка? А парите да ги разделим на две”. И докторът, който отговаря: “Може, но и за главния лекар трябва да оставим нещо”.

10. Да намерят цаката на останалите андрешковски номера, с които гражданите трудно ще се разделят, колкото и уж да подкрепят промяната. Проблемът е, че да изведат България на правия път, на Кирил и Асен им трябват най-малко 20 000 души със сменени чипове, които да поемат управлението на институциите поне до първо ниво. Ако не ги намерят, идеите за промяна ще си останат само добри намерения, с каквито в България се върнаха едни други хора преди 20 години. Надяваме се този път апостолите да са по-подготвени, за да не ги запомним само с трапчинките. А парата в локомотива на промяната пак да отиде само в свирката.