За да възпре Русия след отмяната на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег Западът не трябва да влиза в ядрена надпревара. Това пише Оливър Тренерт, експерт от Швейцарското висше техническо училище, на страниците на Neu Zürcher Zeitung, цитиран от pogled.info.
 
Според него разгръщането на нови ракети в Европа може да бъде за ЕС „сериозно изпитание за сила“, тъй като някои страни силно се противопоставят на тази инициатива, докато други я приветстват. Вместо това той предлага да се използват конвенционални оръжия за сплашване на Москва.
 
От гледна точка на сигурността, прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) ще бъде важен етап за Европа, пише Оливър Тренерт.
 
Според него Русия е нарушила споразумението, така че оттеглянето на САЩ от него беше доста последователна стъпка. Но това не означава, че НАТО трябва да влиза в ядрена надпревара и да разположи нови ракети в Европа.
 
Такъв подход ще доведе до конфликти между европейските държави, обяснява Тренерт. Например в Западна Европа към тази инициатива се отнасят скептично. Особено в Германия тя може да срещне сериозна съпротива. В същото време страните от Източна Европа - и главно Полша - го приветстват.

Разполагането на ново ядрено оръжие ще бъде за ЕС „сериозна проверка за издръжливост“. „Именно в този капан НАТО иска да завлече Москва. И алиансът не трябва да влиза в него“, съветва експертът.
 
Важно е да се разбере, че Русия вече не е Съветският съюз, продължава авторът. Днес, въпреки успехите във военната реформа, Москва не е в състояние да проведе пълномащабно нахлуване. Русия по-скоро представлява "регионално предизвикателство" за източния фланг на НАТО, твърди Тренерт, но в областта на военното планиране ядрените оръжия играят все по-голяма роля за Кремъл.
 
В Западния военен окръг на страната се разполагат все повече и повече ракети. Русия има предимство в броя на нестратегическите ядрени оръжия. На Запад се страхуват, че Москва може да окупира балтийските държави и да заплашва НАТО с ядрена ескалация, така че то да не се намесва. "Ако се случи такъв сценарий, алиансът ще се окаже хартиен тигър", констатира авторът.
 
И макар такова развитие да е малко вероятно, Западът трябва да е готов за него. За тази цел е необходимо да се увеличи бойната готовност на силите за бързо реагиране в балтийските страни. Също така е важно да се приложи съгласуваната през юни 2018 г.

„Инициатива за готовност на НАТО“. Всичко това ще помогне за сплашването на Москва с конвенционално въоръжение и ще повлияе при изчисляването на рисковете в Кремъл, обяснява експертът.
 
Алиансът трябва да може да заплашва военните обекти в тила на Русия, продължава авторът. Но това не изисква ядрени ракети, а обикновени. Освен това НАТО трябва да положи големи усилия, за да защити важни възли, като командни центрове и летища от ракетни удари от Москва.
 
Също така американците биха могли да разположат ядрени оръжия, за предпочитане с ниска мощност, на кораби и подводници, както и да увеличат броя на морските крилати ракети. Целта е Русия да осъзнае заплахата от евентуален ограничен ядрен удар.

За не по-малко важно Тренерт счита разработването на програма за съвместно използване на ядрените оръжия. Необходимо е да се актуализират всички системи, необходими за това, както и да се осигурят на страните-членки на НАТО с бойни самолети, настоява авторът.

Това ще спомогне за обединяването на ядрената сигурност на Съединените щати и Европа, както и ще разпредели финансовата тежест между страните от Североатлантическия алианс. Ако това не стане, Москва ще има нови възможности да отслаби отбранителната способност на Запада, предупреждава експертът.