Възстановяването на АЕЦ „Белене“ е един от възможните варианти България да избегне енергийна катастрофа след 10 години. Това каза пред „Фокус“ проф. Михаил Константинов, коментирайки срещата между премиера Бойко Борисов и държавния глава на Русия Владимир Путин.
По думите му, оценката след срещата на високо ниво е добра по шестобалната система. "Направата на входна точка у нас от строящия се „Турски поток“ за захранването на газовия хъб „Балкан“ ще засили газовата зависимост на страната ни към Русия", подчерта Константинов.

Според него, за да може Европа да не бъде зависима от Русия или САЩ, трябва да предприеме две основни стъпки. „Да започне да намалява електропотреблението и да започне изграждането на мощна европейска армия. Ако не направи тези две неща, ще я направят на кашмер, както се казва, и ще бъде подхвърляна във всяко едно отношение. Между другото на европейците започват вече да им увират главите – говори се за тотална защита на границите и за обща европейска армия“, каза още той.

Проф. Михаил Константинов допълни, че е крайно време българската външна политика да звучи единно. Според него за целта президентската и изпълнителната власт трябва да действат в синхрон. "Така или иначе, в ЕС вече имаме предимствата в отношенията с Русия и Турция", поясни професорът.