Не за първи път БЛИЦ разкрива тежките зависимости в поръчковата кабеларка bTV. Под “вещото” ръководство на лицето Венелин Петков, някогашният мастодонт на телевизионната журналистика се е превърнала в телевизия за обслужване на подсъдими олигарси и бегълци от правосъдието. Вчерашната ни публикация по адрес на bTV бе последвана от паническата реакция на една от “журналистките”-бухалки  на олигархичното задкулисие.

Полина Паунов истерично се хвърли да брани лицето Венелин Петков, така, както не е бранила дори провалената персона на бившия правосъден министър Пинокио и обвиняемия бизнесмен  ПроКОНПИев от Разград.

Защитата от Полина Паунова по адрес на Венелин Петков всъщност е най-голямото доказателство за витаещите от месеци подозрения за отдаването на концесия на редакционната политика на кабеларката на олигарси – клиенти на държавното обвинение. Цветан Василев, Иво Прокопиев и т.н. вече над една година употребяват “Новините” и публицистичните предавания на кабеларката бТВ, за да лансират “фалшиви новини” и да настройват общественото мнение срещу държавните институции, чието задължение по Конституция е да търсят отговорност за извършени престъпления.

Зависимата кабеларка bTV изцяло е отдала на концесия ефирното си време, предназначено за новини и техните анализи, на всевъзможните служители на олигарсите. Заради това, от сутрин до вечер, в делник и празник, от студиата на bTV ни гледат муцуните на Христо Иванов, Емил Джасим, Атанас Атанасов, Татяна Дончева. Кого всъщност представляват тези персони? Никого, освен себе си и останалите зависими от кукловодите марионетки.

Кой е Емил Джасим? Освен, че е известен с подигравателното си отношение към историята и към Васил Левски. Само в долнопробната кабеларка bTV, веднъж Джасим е историк, втори път учител, при третото гостуване е експерт по Близкия Изток (сигурно заради името му), а при четвъртото - кандидат за депутат от провалената ГМО-партийка “Да(Й) България”.
 
Как се формират зависимостите в поръчковата телевизия?
 
По две направления.

 
1. Кой и как спуска гостите на bTV? Лицето Венелин Петков непрекъснато получава писма на електронната си поща, за чието съдържание можем да се досетим по това, което виждаме в ефира на bTV. Олигархичното задкулисие е ангажирало и неколцина доносници, които непрекъснато тролят и правят срещи “на чай и на кафе”, за да лансират “говорители”, които обслужват определени интереси и най-важното – задължително атакуват действията на правителство, парламент, президент, прокуратура и т.н.
 
2. Зависимости в личен план. Малцина знаят, но в кабеларката bTV има сериозен дефицит на семейно ангажирани служители. Подобно на Полина Паунова, повечето от продуцент-редакторите на поръчковата телевизия са “щастливо” обвързани със...себе си. Какво е общото между Полина Паунова и лицето Венелин Петков ли? Освен, че са несемейни, двамата са отявлени защитници на легализирането на хомосексуалните бракове. Що се отнася до Нюзрума на bTV, процентът на себедостатъчните е в пъти по-висок от семейните.

В същото време отдаването на концесия на редакционната политика на bTV на олигарси и бегълци от правосъдието като Цветан Василев, чийто протежета са назначени в кабеларката, започва да се отразява изключително негативно на жизненоважните за телевизията рейтинги. Сривът в гледаемостта на bTV е толкова висок, че търговците на рекламно време са принудени да правят невиждани отстъпки, само и само да се доберат до рекламодател.

Бъдещето на някогашния лидер на телевизионния пазар изглежда повече от мрачно. Единственият шанс е след скорошната продажба на кабеларката, тя да се преформатира и категорично да се освободи от служителите със зависимости.