България не е готова за еврото. Формално може да отговаряме на някои условия, но в никакъв случай нито икономиката ни, нито обикновеният българин е готов за една такава рязка стъпка. Това мнение изразява в интервю пред „Епицентър“ бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Официално: Ето от кога и как ще плащаме с евро в България! Левът умира на...

„Това, което ме притеснява е, че сегашното правителство на Петков гледа на въвеждането на еврото като политически ход - смята, че това би им донесло дивиденти“, коментира той.

„Прибалтийските републики, които въведоха еврото, го направиха след като добре бяха подготвили държавите си, след като имаха стабилен икономически растеж – постоянен, дори с години на много високо ниво и чак след това тръгнаха към еврото“, припомня той.

Според Софиянски това трябва да направи и България.

Дали ще загуби България от въвеждане на еврото? България няма да загуби, ако го въведе в правилния момент - напротив, ще спечели“, вярва той.

„На нас са ни необходими 3-4-5 години, в които трябва да имаме непрекъснат растеж на БВП от 4-5% годишно - тогава вече икономиката ще бъде готова да поеме дискомфорта от въвеждането на еврото, ще може да качи доходи, заплати, ще стане силна конкурентоспособна на други пазари, осигурена енергийно и това ще ни позволи да влезем с инерция в еврозоната.

Като държава ние трябва да се адаптираме и като икономика, и като обикновени граждани - да разчитаме на еврото, да не го пречупваме през валутния борд, да свикнем на директни разплащания с евро. Цените далеч по-лесно ще постигнат това изравняване с европейската среда, но доходите далеч няма така бързо да стигнат европейските, ако се стремим към това спешно въвеждане на еврото“, предупреждава Софиянски.

Софиянски даде рецептата за спасението на икономиката ни

„Един стабилен икономически растеж от 3 до 5 години би позволил по-голям резерв, по-голяма мощ на БНБ - тогава бих излязъл от валутния борд и бих влязъл в еврозоната с по-силен лев. Това е единственият начин да повишим доходите на всички българи, да се повиши стандартът на българското общество в европейската среда“, категоричен е той.

Не може да вкараш в еврозоната пенсионер с 300 евро! Как той ще живее с тази пенсия в еврова среда, където най-ниските пенсии са 800 евро? Бих дал съвет на днешните управляващи да не гледат на еврото като на политически ход, политическият ход с евроинтеграцията сме го направили.

Въвеждането на еврото е безалтернативно, то е икономическо. Нека подготвят първо икономиката, после населението и тогава да влезем в еврото добре подплатени.

А днес ние очакваме спад на БВП, догодина очакваме минимален ръст – как в такива условия ще въвеждаш еврото и ще подлагаш на сътресения и икономиката, и населението?“, недоумява бившият служебен премиер.