"България може да разчита на дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан, който захранва около 30% от потреблението на страната. Останалите обеми трябва да се търсят на спот пазарите и да се договарят месец за месец. Страната ще бъде силно зависима от цените на еврейските газови хъбове".

Това поясни пред БНР д-р Пламен Димитров, експерт в Българското геополитическо дружество.

И подчерта, че дори "Газпром" да е продължил да доставя газ на България, страната ни отново би била зависима от тези цени.

"Цената по договора с "Газпром" е 70% обвързана с котировките на хъба TTF в Нидерландия. Илюзия е, че високите цени на хъбовете вредят на България само когато няма дългосрочен договор".

Д-р Димитров допълни, че ако от октомври започнем да плащаме 1/3 от необходимия ни газ по ниска цена - за азербайджанския, може да се очаква леко понижение на общата цена на газа за България.

"Моята прогноза е, че през септември ще имаме най-висока цена".

Той подчерта, че през миналата година "Газпром" е доставял около 155 млрд. куб. метра газ, което е около 12-13% от международната търговия с природен газ в света.

"Тези обеми могат да бъдат заменени с доставка на втечнен газ. Пазарът на втечнен газ в световен мащаб е 516 млрд. куб. метра. В момента наблюдаваме преразпределение. Имаме недостиг в глобален мащаб и високи цени.

Без втечнен газ ще останат по-бедните държави, а всички обеми, които не са блокирани с дългосрочен договор, ще се насочат към Европа и това става. Проблемът е, че Европа няма достатъчно капацитет на терминалите да поеме този обем за внос.

Това ще бъде коригирано за 1-2 години. Върви процес на глобално преразпределение на потоците втечнен газ. До няколко месеца Русия ще разбере, че тактиката ѝ не върши работа и може да възобнови доставките за европейските си клиенти".

Експертът увери, че през тази зима ще има газ за Европа, но ще бъде скъп.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук