Последните скандални разкрития, свързани с модела за борба с корупцията в Румъния, разтърсиха държавата. Румънците бяха буквално шокирани от няколко потресаващи документа, доказващи злоупотреби в съдебната система, поръчкови съдебни дела и грубо погазване на човешките права. Оказва се, че хиляди са осъдени след манипулирани съдебни процеси, изфабрикувани доказателства и на базата на секретни протоколи между Румънската разузнавателна служба (СРИ), Националната дирекция „Антикорупция“ (ДНА) и съдебната власт, пише "Труд".

Няма съмнение, че борбата с корупцията там беше стигнала невиждани размери. Но след 13 години се видя и другата страна на медала. Освен престъпници, в затворите и арестите се оказваха и много невинни хора, на които с изфабрикувани обвинения бе съсипан живота им, бе иззет бизнеса им. Колкото и да звучи невероятно, но мнозина от румънците са живеели като в книга на Оруел. Да, не бива да се забравя и факта, че държавата има и своите успехи. Но с много от тях се оправдаваше нарушаването на човешките права.

След като от години се говори за свързаността между съда, прокуратурата и службите, един шестстраничен секретен документ – декласифициран неотдавна (виж снимките), доведе до истинска революция. Оказа се, че точно заради него президентът Клаус Йоханис, въпреки нежеланието си, ще трябва да се съобрази с искането на министъра на правосъдието и да уволни най-влиятелната жена в съседна Румъния г-жа Лаура Кьовеши, шефката на ДНА. Този протокол е един от многото, подписани между Румънската разузнавателна служба, Върховната касационна прокуратура и Върховния съд на Румъния. Документът разкри мащаба на овладяване и поставяне под контрол на съдебната система в Румъния от новото „Секуритате“ в лицето на СРИ, както я наричат. В резултат на този протокол, подписан през 2009 г. в грубо нарушаване на Конституцията и разделението на властите са били незаконно подслушвани или следени над 6 милиона румънски граждани (това са над 60 процента от активното население на Румъния), изфабрикувани са наказателни дела срещу 3420 магистрати само за последните три години, от общо около 7000, с цел те да бъдат контролирани и шантажирани да вземат решения по нареждане на СРИ.

 Тези стресиращи факти бяха оповестени съвсем скоро от Инспектората към ВСС на Румъния. В следствие на този секретен протокол са били създадени смесени екипи от офицери на СРИ, прокурори и съдии, които в нарушение на законите и Конституцията са контролирали изцяло съдебния процес от изготвяне на обвинителният акт до окончателното произнасяне на съда. Този престъпен „правораздавателен“ механизъм беше потвърден дори от юридическия директор на СРИ – генерал Думитру Думбрава, който само преди няколко дни беше пенсиониран по спешност заради разрастващия се огромен скандал в обществото около съществуването на тези секретни протоколи. Благодарение на тези документи са осъдени хиляди невинни румънски граждани, както и български физически и юридически лица, неудобни за интересите на Румънските разузнавателни служби.

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер в момента декларира открито, че след тези разкрития в Румъния не може да се говори за независима съдебна система и честен съдебен процес. Министърът внесе в парламента искане за спешно разглеждане на всички съдебни дела, в които имат участие агентите на СРИ, както и незабавно да бъдат анулирани от парламента всички действащи секретни протоколи между СРИ и съдебната власт.

Какво е вписано в този секретен протокол, довел до отстраняването на Кьовеши? Оказва се, че подписалите го три институции на няколко места са посочили, че могат взаимно да предприемат мерки за събиране на оперативна информация чрез временно ограничаване на човешките права и свободи, гарантирани от Конституцията на Румъния (чл. 2, чл.3, чл. 15).

И трите страни по протокола се задължават взаимно да изискват и да получават информация, данни и документи относно делата в съдебна фаза (гл.II, чл. 3) Също така по взаимно съгласие трите институции могат да си сътрудничат и в други сфери от съдебната система при необходимост (гл. VII, чл. 16). Този протокол е подписан от Джордже - Кристиян Майор, в качеството му на директор на СРИ, Лаура Кодруца Кьовеши в качеството си на Главен прокурор на Румъния и Николае Попа като председател на ВКС.

След като документът излезе наяве, обществото бе изненадано с неочаквано признание. На Николае Попа, който публично заяви, че никога не е виждал този протокол и това не е неговия подпис. Думите му веднага събудиха огромни съмнения, че „Кьовеши и Майор може да са го фалшифицирали“. След внесен сигнал от Попа в момента се води разследване.

През декември 2016 г. този протокол е бил заменен с нов, като миналия месец също бе публично заявено съществуването му и това естествено провокира поредния скандал в Румъния.

В крайна сметка разкритието за съществуването на тези протоколи принуди президента на Румъния Йоханис да подпише указа за освобождаването от длъжността главен прокурор на ДНА на Лаура Кьовеши. Което доведе и до друга шокираща стъпка – срещу бившия директор на СРИ Джордже-Кристиян Майор, който в момента е румънски посланик в САЩ, Външно министерство задвижи процедура по неговото отзоваване.

Скандалите в съседна Румъния, не стихват, а следват един след друг. И както се вижда, ще продължат с нови разкрития.

Подслушвали втория човек в държавата

На 3 октомври Европейският парламент ще разглежда ище излезе с официално становище относно секретните протоколи, подписани в Румъния между СРИ и съдебната система, както и техните ефекти. Само преди дни излязоха данни, че вторият човек в държавата – председателят на румънския Сенат Калин Попеску-Търичану, е подслушван, включително и в дома му, откакто е на тази длъжност. Самият Търичану изнесе данните на специална пресконференция в Сената.