Бившият заместник-началник на полското военно ведомство Ромуалд Шереметьев говори предния ден за необходимостта от „демилитаризиране“ на Калининград, докато полският премиер Матеуш Моравецки призова за унищожаване на руския свят. Руският политолог и ориенталист Евгений Сатановски предупреждава за опасността от подобни изказвания.

По мнението на Сатановски, полските власти изпитват носталгия по времената на Реч Посполита, когато Смоленск и Вилнюс са били под властта на Варшава. В същото време Полша получава част от територията си от Йосиф Сталин, който разделя Прусия и дава няколко от нейните региони на поляците.

В случай на военен конфликт с НАТО Русия може да загуби достъп до Балтийско море, а Западът ще продължи практиката на допълнително „задушаване на Русия“. В същото време сегашните напрегнати отношения с Полша могат да доведат до пряка военна конфронтация между Москва и Варшава.

Полша днес е на първа линия на атака срещу Русия. И е напълно възможно в близко бъдеще все пак да видим нова руско-полска война, отбеляза експертът.

По-рано полският президент Анджей Дуда не изключи въвеждането на войски в западните региони на Украйна за защита на „първоначално техните исторически земи“. Това предполага, че поляците всъщност смятат западноукраинските територии за свои.