"Аргументите на президента да връчи мандата на БСП е заради шансовете да бъде сформирано ефективно и работещо правителство". Това коментира проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към президента и съветник на служебния премиер Гълъб Донев в ефира на БНТ.

По думите му БСП не заявяват предварителни условия и не казват нищо, което би създало ограничения във формата на евентуално правителство. Според проф. Маринов през последната година левицата е демонстрирала диалогичност и готовност за компромиси в почти всички аспекти на политическия спектър.

"Първо бяха в правителство със своя идеологически опонент и с двете нови партии, борци срещу статуквото, а след това постигнаха доста добро разбирателство и с традиционните партии при началото на работата на парламента".

За да има устойчиво и ефективно правителство са необходими предпоставки и те далеч надхвърлят намирането на брой гласове, за да мине изборът му - въпросът е какви приоритети има и кой ще го подкрепя, посочи още проф. Маринов.

Той не е съгласен с мненията от изминалата седмица, че големите шансове за правителство са били при връчване на мандата на ДБ.

"Какво имам предвид - двете големи сили в парламента казаха, че биха ги подкрепили при определени условия, но нека припомня, че ГЕРБ изрично формулираха позиция "непоискана подкрепа не се дава", т.е. трябва да има някакво споразумение. От друга страна ПП казват, че биха ги подкрепили, ако не участват ГЕРБ".

По думите му скандалът с Nexo няма отношение към избора на президента. Според Маринов позицията на "Демократична България" за техническо правителство е странна и такъв кабинет нито ще събере подкрепа, нито ще се справи.

"Важна е същността - важно е това правителство да стъпи на някакво ясно политическо споразумение, което е свързано с отговорност", добави проф. Маринов.

Друго, с което се препокриват критериите на президента е прекратяване на военния конфликт Русия-Украйна с дипломатичност. 

Смятам, че нито една от партиите в парламента не иска да управлява – не искат да носят отговорност. „Демократична България“ сигурно палят свещичка, че мандатът не отиде при тях, коментира съветникът на президента. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук