Дългоочакваната първа среща на президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп е въпрос на броени часове. Кремъл се надява най-малкото да внесе яснота в отношенията между двете страни, „деформирани от противоречия, безпокойства, взаимни упреци и понякога на поразително добродушие”, пише The New York Times.
Според изданието, какъвто и да е резултатът от разговора на двамата лидери, Москва разчита, че Путин ще съумее така да представи нещата, че по резултатите да изглежда по-силната страна.
 

Според анализаторите, ако срещата не донесе някакви видими плодове, руската страна може да повтори своята „стандартна фраза”, обяснявайки безпомощността на Тръмп с неговите вътрешнополитически проблеми. Ако пък Тръмп се съгласи на сътрудничество с Путин, „независимо от печалния списък на прегрешенията на Русия, започвайки с анексията на Крим и завършвайки с намесата в президентските избори през 2016 г.”, то той пак ще изглежда слаб, тогава Путин може да заяви за възстановяване на отношенията.
 
Путин обаче може да се сблъска с някои трудности. Най-главната е, че не е ясно какво може да предложи в замяна на сътрудничеството с Америка покрай взаимодействието в Сирия и „огромното съчувствие за страданията на Тръмп, причинени от считаната от Русия тайна власт в Америка, включваща и новинарските медии”.
 
От американската администрация твърдят, че няма конкретен ред за разговора, затова Тръмп ще говори „каквото си иска”. „Путин, напротив, сигурно ще пристигне с доведени до съвършенство аргументи, които трябва да създадат до по-тясно сътрудничество и да потвърди старата съветска роля на Русия като равна на САЩ при решаване на международните въпроси” – разсъждава изданието.
 
Някои среди в САЩ и на Запад като цяло изпитват към Путин още повече недоверие. Те считат, че Русия се е отказала от сътрудничеството и активно работи за подриване на западните алианси и откритите демократични системи. Заедно с това Тръмп „не гори” от особено желание да осъжда Москва и двамата президенти вероятно ще се постараят да избягнат въпросите по „руската намеса” в американските избори.
 
Поради липса на изпълними задачи Москва се старае да намали своите очаквания. Руските държавни медии обаче внушават, че взаимното решение да се срещнат отново ще бъде добър резултат.
 
Съществува обаче вероятност от „катастрофа”. Един от президентите може по някакъв начин да оскърби другия и да задълбочи и без това лошите отношения, да изостри различията и да предизвика „залп в Туитър”.
 
И все пак Кремъл залага на позитивен сценарий. Руските власти се надяват, че „химията” от личната среща ще спомогне да бъдат преодолени съществуващите проблеми, обобщава The New York Times.
 
Превод и редакция: БЛИЦ