След инцидента с F-22 и Су-25 в сирийското небе западните медии изпаднаха в страх и негативни прогнози, в които се намеква за начало на война между САЩ и Русия, съобщи информационното издание politexpert.net с позоваване на The Washington Examiner.
Американският журналист Том Рогън публикува материал, в който твърди, че в близките седмици Русия щяла да бомбардира американските войски в Сирия. Той твърди, че оценката на събитията е реалистична и не е проява на паника. До тези изводи журналистът дошъл след публикациите за инцидента с F-22 и Су-25.
 
Според Том Рогън, самият факт за сближаване на двата самолета не е особено сериозен. Повишаването на напрежението между двете държави дава три повода за безпокойство:
 
Първата причина е свързана с нееднократните заплахи на Русия да атакува войските на САЩ в Сирия, а руските ВКС често нахлуват в контролирани от САЩ зони за деескалация източно от река Ефрат. По установената радиовръзка руските пилоти не отговаряли, което означавало, че са получили указания да оспорят контролираното от САЩ сирийско въздушно пространство
 
Втората причина е стратегическият разчет на Путин да изтика САЩ от зоната на конфликта. Според Роган, Москва се стреми да установи отношения със Саудитска Арабия и Египет, като измести САЩ. Журналистът счита, че Русия ще се реши на атаката, тъй като Путин иска да покаже сила в Близкия Изток.
 
Третата причина е увереността на Москва, че Вашингтон няма да отговори на засегнатите си интереси.
 
Американският журналист накрая препоръчал на Доналд Тръмп да прояви твърдост и да даде заповед на летателния състав в Сирия да унищожи всички руски самолети, които оспорват силата на САЩ в региона.
 
Публикацията на Том Роган изразява ако не паника, то поне силна нервност от ситуацията в Сирия. Изобщо не се коментира, че Русия вече изтегли от Хмеймим бомбардировачите си Су-34С и изтребителите МиГ-29СМТ, което не говори за подготовка за авиационен удар.
 
Превод и редакция: БЛИЦ