Ситуацията сега през 2017 г. е много по-различна и не може да се сравнява с 2015 и 2016 г. Сега са влезли около 5 000 мигранта, докато преди това са били около 30000, по официални данни. Ако българският маршрут беше лесен никой нямаше да плаща по 4000-5000 евро и да рискува живота си. Не случайно мигрантите избират пътя през Румъния. Това каза Тихомир Безлов - експерт от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на bTV.
„През 2015 г. на изход се залавяха 75-80% нерегистрирани. Това означава, че тези хора са пропуснати. Със сигурност Турция е голям фактор и оградата промени ситуацията. Ако я нямахме голямата вълна щеше да мине през нас. Дори да я режат няма как да преминат хиляди. Това беше тест към нас“, смята експертът.

„Нашата статистика е много добра - обновява се на седмица, с изключение на последните две седмици. Най-интересната за мен операция беше на летището“.

По отношение на скандала „Кумгейт“, Безлов заяви: „Много интересно ми е защо атаката на БСП не беше направена преди изборите. За последните 27 години партиите никога не са се отказвали от тези клиентелно-приятелски назначения. Това го има при всички, които се борят за властта. За мен това показва, че има проблеми вътре в самото БСП“.