След края на изборите - задава ли се политическа криза в страната? Варианти за съставяне на правителство има, но те стават все по-несигурни. Експерти прогнозират, че властта ще отиде в ръцете на служебен кабинет. А само до месеци ще има нови избори.

В нощта на изборите дойде и първата идея за кабинет.

„Аз ви предлагам мир, аз ви предлагам да сложим експертите, да сложим хората, да поемем отговорност и да направим за България до декември максимално усилия”, заяви Бойко Борисов.

Утрото обаче я превърна в мираж. 

„Няма да правим коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС”, подчерта Дилян Господинов от „Има такъв народ“.


„Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и Борисов под каквато и да е форма”, категорична бе лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Не влизаме в никакви договорки нито с ГЕРБ, нито с ДПС”, заяви и Мая Манолова.

Една идея за експертен кабинет и много откази. Въпросът е – кой ще е следващият господар на сградата на Министерския съвет? Малко вероятно е това да бъде премиер с мандат на ГЕРБ, убедени са експерти.

„Основна пречка пред създаване на експертен кабинет е Бойко Борисов”, заяви политологът проф. д-р Анна Кръстева.

„Това беше политически рационален ход, който имаше краткосрочно въздействие”, смята Анастас Стефанов. Възможен е обаче експертен кабинет да бъде предложен от Слави Трифонов.

Вариантът за съставяне на правителство с хоризонт от четири години ще отиде първо в ръцете на ГЕРБ. Вторият шанс за ново правителство ще зависи от „Има такъв народ“, които пожелаха за свои партньори  „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. Трите партии обаче не събират нужните 121 гласа.

Има и сценарий номер 3. Който според експертите е най-вероятен.

„Служебният кабинет на Румен Радев преход към нови избори. Най-вероятен е”, смята проф. Кръстева.

„Да се върви в разгара на лятото към нови предсрочни избори”, смята също и Стефанов.