Избори на 11 юли ще има, гарантирам това. Това каза пред Дарик говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Между 9 000 и 9 500 са секциите от общо около 12 000, в които ще се гласува машинно. На последните избори бяха малко под 9 400 секциите, в които трябваше да се сложат машини. Колко машини да има в една секция, е въпрос, по който още нямаме решение и който още проучваме.

Важен е капацитетът на една машина, за да разберем има ли секции, в които е опасно да се провеждат избори само с една машина“, посочи той.

„Има различни изследвания в различни страни за използването на машини при гласуване. В САЩ изследванията сочат число около 200 – 260 избиратели да могат да гласуват с една машина, но американската изборна система е различна и там се гласува по-бавно. Трябва да проверим в България за колко ще стигнат.

Интуитивно според мен в България няма да имаме проблем с капацитет до 400 избиратели. Оттам насетне и особено над 500 може да се появи проблем.

Слава Богу, секциите, в които са гласували над 500 избиратели на последните избори, са общо под 400 и голяма част то тях са извън страната, където няма да бъдат толкова, защото се либерализира режимът за създаване на секции.

Може би около 200 – 250 ще бъдат секциите с над 500 човека, за които има основателни съмнения, че една машина е възможно да не осигури възможност за гласуване на всички. Трябва да следим внимателно процеса в изборния ден и ако има технически затруднения, да се реализира изцяло вотът с машина, да допуснем вота с хартия в определени секции“, заяви Томов.

„7 млн. отпечатани бюлетини ще има, но това е броят на избирателите по избирателните списъци, а не броят гласували. Законът предвижда във всяка секция да бъдат осигурени хартиени бюлетини, равни на броя избиратели в секцията, а в тези под 300 избиратели - с 10% отгоре, защото ще се гласува само с хартиени.

Можем да се справим и с по-малко бюлетини, но това е по закон и ще бъдат осигурени“, допълни той.

По думите му, машинният вот допуска недействителен вот, само ако избирателят изрично го желае и гласува по този начин - с „Не подкрепям никого“.

„Той се счита за действителен, но по същество влиянието му върху изборите е като недействителен. Тези 87 000 недействителни гласове ще изчезнат при машинното гласуване.

Това са две групи на недействителен вот. Едната е, когато избирателят допусне техническа грешка при попълване на бюлетината.

Другата е при случаи, когато една бюлетина умишлено е правена недействителна при броенето на резултатите. Засега за такава няма сериозно изследване за такива сериозни подозрения“, каза още Томов.

По повод техническите проблеми във Велико Търново и Добрич на последните избори, Томов заяви: „Не знам дали са виновни от „Информационно обслужване“. Не сме имали достатъчно физическо време да се запознаем с всичко по случая“.

„Знам със сигурност, че става дума за техническа грешка, която не касае потребителския софтуер, а въвеждането на базата данни. Допусната е техническа грешка при въвеждане на тези данни. Тези проблеми ще се решават по същия начин. Ще се въвеждат в различни РИК, защото във всеки район листата е различна.

Въпросът е и те да внимават повече, а и ЦИК като отговаряща изцяло за изборния процес трябва внимателно да проверява. Това са превантивни мерки, за да не се повтори такава техническа грешка. Ако се повтори такава грешка и я разберем в изборния ден, трябва да се мине на хартия, няма какво друго да се реши“, посочи Томов.

За случая на задържаните в областните дирекции на вътрешните работи куфари за машини, говорителят на ЦИК заяви, че се е оказало, че това не са машини.

„Тези 78 куфарчета, които първоначално са възприети като машини, са били изпратено по места с куриерска агенция, което ЦИК не разрешава. Хипотезата е, че това е станало заради липсата на достатъчен контрол. По разпореждане на ЦИК те са задържани от местните полицейски управления. Оказва се, че това са резервни части за машини, а не машини.

Вероятно изпълнителят е решил, че може така да ги транспортира така. Тези резервни части са използвани в 10 машини, приготвени за изборите в 5 района – Видин, Разград, Добрич, Пловдив и Пазарджик. Това са общо 10 машини, в които са сложени части от тези транспортирани по този начин 78 и те също са арестувани. Те не са използвани в изборите.

Още преди началото на изборния ден са иззети и там се е гласувало хартиено. Само за две от тях не съм сигурен“, посочи Томов.