Украински политолог нарече Русия победител във военните учения на Украйна и НАТО в Черно море. Според него, поради ученията на руските военни край Крим, Украйна и Алианса трябваше да отстъпят.

Освен това по време на ученията украинската страна обяви влизането в зоната на провеждане на маневрите на руски военен кораб, но в Русия тази информация беше опровергана.

Военните учения на Украйна и НАТО в Черно море „Морски бриз – 2019” завършиха с победа на Русия - украинският политолог Михаил Гончар изрази това мнение пред киевското издание „День”, цитирано от pogled.info.

Според него тези учения са неуспешни, тъй като Киев и Алианса са буквално принудени да се оттеглят в Черно море, а руските учения край Крим са причина за това.

Според Гончар сценарият на маневрите се е променил, след като Москва „изгони” силите на НАТО и показа, че никой не може да им даде отпор”, още повече на Украйна.

„Наскоро имаше прецедент в ученията „Морски бриз”. Блокирахме определена зона между Крим и Одеска област, а Русия взе участие и също я блокира за провеждането на своите учения. Резултатът е, че ние и НАТО „си изтрихме сополите и се оттеглихме”, заяви политологът.

Гончар също разкритикува организацията на „Морски бриз” тази година, защото за ученията е необходимо да се „блокира физически територията“, тоест да се поставят кораби, а не „да се начертава линия на картата и да се изпращат координати към „Росхидрография” с „молба” да се обърне внимание“.

Ученията „Морски бриз – 2019” се провеждаха от 1 до 12 юли в Черно море с участието на украински военни и представители на страните от НАТО. В тях са участвали около 30 кораба, 30 самолета и над 900 военни.
Американските кораби също бяха част от международния контингент в Украйна.

В командването на Шести американски флот обясниха, че те целят да „увеличат регионалната стабилност” в Черно море.

Провеждането на маневрите обаче се контролираше от руската страна. Руският национален център за управление на отбраната увери, че военнослужещите от руския Черноморски флот наблюдават всички военни маневри на НАТО, извършвани като част от американско-украинските маневри.

„С цел бързо реагиране на възможни извънредни ситуации в Черно море, силите и средствата на Черноморския флот провеждат набор от мерки за наблюдение на действията на корабите на НАТО в Черно море по време на военноморските учения „Морски бриз-2019”, се обяснява в съобщението.

Походът до зоните на позициите в Крим беше извършен от поделенията на мобилните крайбрежни противокорабни ракетни системи „Бастион“ и „Бал“ на Черноморския флот. Там военните разработиха разполагането и подготовката за изстрелване на ракети по морски цели.

„Целта на обучението е да се подобрят уменията на военния персонал при изпълнение на задачи за откриване на повърхностни цели, даване на обозначения на целите, подготовка на комплекси за изстрелване на ракети в различни условия на околната среда и провеждане на електронни изстрелвания на ракети срещу условен враг”, уточниха от Министерството на отбраната на РФ.

В същото време пресслужбата на украинския флот каза по-рано, че на 10 юли корабът „Сметливий” уж е влязъл в затворената зона, където се провеждат ученията на Украйна и НАТО.

Според тези данни руският кораб се е появил във водите, където военните кораби на международната коалиция са извършвали практически артилерийски огън. В същото време украинската страна изрази загриженост, че „Сметливий“ е можел да провокира опасна ситуация в затворен район.

Корабът на Черноморския флот е бил приближен от кораба „Хетман Сагайдачний”, но според представители на пресслужбата на украинския флот, той „се престорил, че има проблеми с комуникацията”.
Черноморският флот отрече пристигането на „Сметливий” в зоната на ученията на Украйна и НАТО.

От там отбелязаха, че руският патрулен кораб е оперирал в съответствие с международното право, а информацията за влизането на кораба в затворената зона не е вярна.

Бившият директор на Службата за сигурност на Украйна генерал-полковник Игор Смешко заяви, че Украйна няма с какво да се противопостави на въоръжените сили на Русия. Той стигна до това заключение въз основа на руските учения в Крим, в които около 2500 десантници „плениха“ целите на противника и „унищожиха“ незаконната въоръжена групировка.

"Мислите ли, че ще съществуваме дълго в мир? Имаме 50 000 войници сила. Имаме части, които все още не са изцяло окомплектовани”, заяви украинският военен.

В същото време бившият ръководител на Службата за външно разузнаване на Украйна Никола Маломуж изрази мнение, че украинската страна е в състояние да устои на „нахлуването” в Русия. Той каза, че тактически Киев има база да отговори на Москва.

Бившият шеф на спецслужбите призна още, че стратегически подготовката за евентуална „инвазия“ се извършва на недостатъчно ниво. Той предложи на Украйна да включи съюзници за „отговора” срещу Русия.