Антоанета и Цветан Василеви дълго време ще помнят деня 4 септември 2017 г. Понеделникът се оказа фатален в опита на семейството финансови спекуланти да си издейства имунитет срещу обвинението на българската държава в кражбата на века – банкрутът на Корпоративна търговска банка. Използвайки придворната си „журналистка” – Любица Кулезич, Василеви не просто се опитаха да се представят за жертви, а сами определиха себе си за светци, пише в свой коментар "Труд".

Всички останали лъжи, манипулации и клевети бледнеят пред едно от твърденията, които Антоанета Василева направи по свой адрес и по адрес на фараона-беглец. Никакво значение няма доколко президенти, папи, попове, лобисти и всевъзможни наемници ще изпращат писма, в опит да убедят света в „тяхната истина” за откраднатите от тях самите активи на четвъртата по големина българска банка. Нищо не струват и анонсите за сензационни разкрития на Василеви, че са били „рекетирани”, нито дори неспирните обиди по адрес на свидетелите за тяхното престъпно забогатяване. Дори няма значение жалкият устрем на някогашните врагове на Цветан Василев, а днес негови съучастници – подсъдимите олигарси Огнян Донев и Иво Прокопиев, да отворят общ фронт срещу държавата и нейните легитимни институции, в опит на първо време да решат проблемите с наказателните си дела, а на последващ – и да овладеят целия властови ресурс у нас. Всичко това бледнее пред циничния коментар, който обявената за издирване с „червена бюлетина” на Интерпол съпруга на Цветан Василев – Антоанета Василева, си позволи да направи пред Кулезич, а именно: „Ние с Цветан сме спасили живота на много хора. Той е финансирал лечението на много деца… Очевидно става дума за различни ценностни системи.”

 Точно така, очевидно става въпрос за много различни ценностни системи. Защото, в случая, става въпрос за цинизъм в най-уродливата му форма. Цинизъм, насочен не към една персона, дори не и към определена група или общност, а към целия български народ. Според обвиненията на прокуратурата, присвоеното от Цветан Василев от трезорите на КТБ, пряко и през фирми-фантоми, възлиза на над 2,5 млрд. лв. Според различни експертизи и проучвания, включително международни, източеното от Василев и неговите съучастници възлиза общо на над 3,5 млрд. лв. А щетите, нанесени на бюджета на държавата, който трябваше да покрие загубите, достигат колосалните над 5,5 млрд. лв. Преди да представя себе си за „светица”, а съпруга си за „светец”, които „спасявали човешки животи”, Антоанета Василева трябваше да бъде наясно, че заради извършените от Цветан Василев престъпления, целият български народ е лишен от здравни грижи за цяла една календарна година.

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. възлиза на 3,452 млрд. лв. и почти сигурно ще приключи с дефицит. Колкото липсват в трезорите на банкрутиралата КТБ! Само тези факти са напълно достатъчни, за да се види какви персони водят война не просто срещу българската държава и нейните институции, а срещу целия народ, когото са лишили от здравеопазване за цяла една година от живота му. Но не се надявайте, че „Св. св. Василеви”, Кулезич, наемниците и олигарсите-съучастници на фараона-беглец, осъзнават – как след понеделнишката привечер с тях е приключено. Морално…