Българският Бърнард Мадоф, както е известен укриващия се от правосъдието банкер Цветан Василев, е вкарал експертиза менте сред документите, които подаде по глобалния кат „Магнитски“. Това лъсна във втората част от поръчковото интервю, което той даде пред удобната Люба Кулезич от BiT (телевизията е на хранилка при банкера-беглец и я ползва за свой медиен таран), която му отиде на крака в Белград, пише "Монитор".

Документът със съмнителна правна стойност е само малка част от цялостната медийна кампания, която наглият банкер и семейството му провеждат в момента, в опит да се ребрандират като дисиденти. След като хвърлиха сериозна сума пари, задигната от вложителите в КТБ, за да бъдат изографисани редом до светците в Гигенския манастир, сега българската фамилия Мадоф

троши още по-крупни суми,

за да се сдобие и с медийни ореоли.

Целта е ясна – Василеви се надяват, че чрез подобни кьорфишеци, пуснати в публичното пространство, ще успеят да се измъкнат от възмездието за извършените от тях престъпления.

В ТВ изявата екрана „краси“ и обвиняемата за пране на пари съпруга на Василев – Антоанета. Редом до мъжа си, тя обясни, че семейството било наело американска компания от консултанти, които да извършат оценка на активите на фалираната лично от Василев банка. Според българската фамилия Мадоф консултантите, за които не е ясно дали са експерти по финанси, били казали, че трезорът е едва ли не в цъфтящо състояние. Оценката, която е извършена без въпросните консултантите реално да са прегледали кредитните досиета на продънената банка, пък била пратена на лобистите от JWI. Скъпоплатените защитници на интересите на Българския Мадоф, които подготвят документите му за иска по „Магнитски“,

разчитали именно на тази експертиза-менте,

за да докаже, че банката е била здрава,

а Василев е е едва ли не жертва.

Именно затова двойката представи обезпечителните мерки, наложени върху имането им, купено със задигнатите от КТБ пари, наложени от НАП и КОНПИ като репресия върху семейството им. Процедурата всъщност трябва да гарантира, че активите, купени с пари на банката, няма да бъдат заграбени. В действителност обаче пионките на Василев у нас проявяват сериозна фантазия, за да заобиколят запорите и да продължават да извършват повторен грабеж на активите на КТБ. Двамата показаха творчество и в друга насока – след като дълго време плюеха прокуратура, че си върши работа като разследва аферата на века, сега започнаха да се присещат, че някакви обвинители им били искали пари. Срещу сумите, които варират от 1 млн. евро до 15 млн. евро пък им били обещавани различни неща, като това жените в клана Василеви – Антоанета и Радосвета да избегнат обвиненията, както и цялото семейство да получи индулгенция за извършените от тях престъпления. Въпреки, че твърденията бяха хвърлени в ефир без никакви доказателства за тяхната достоверност и без да се посочват имената на „изнудвачите“, се оказа, че тези „разкрития“ също ще се ползват от фамилията по делото „Магнитски“, за да се изкарват репресирани.

В пристъп на съмнителна медийна откровеност обаче двамата разказаха пред овчедушния поглед на обслужващата ги Кулезич, че дори били съветвани да избягат към по-топли страни като ЮАР или Аржентина, защото „времето в Брюксел се разваляло“.

Двамата обаче твърдо отказали да бягат, обяснява с

блеснал поглед българският Мадоф пред Кулезич,

пропускайки тактично факта, че от 3 години е беглец от родното правосъдие, укриващ се в Белград.

В 30-минутното си ТВ изявление двойката клиенти на Темида обясниха отново без доказателства, че след лъсването на ямата в КТБ при тях редовно били пращани посредници на различни политически партии, сред които както представители както на левицата, така и на ГЕРБ, да им искат пари, за да ги „оправят в живота“. Василев обаче не намери сили в себе си да признае, че след забягването си зад граница той продължава да плаща на различни политически проекти и медийни слуги у нас, за да пробва именно да се измъкне от правосъдието.

Поредното доказателство лъсна в ТВ ефира буквално минути преди БГ двойката Мадоф да отворят усти по BiT, за да се правят на жертви. В централната емисия на bTV изненадващо се появи ни в клин ни в ръкав социологическо проучване на старите приятели на банкера-беглец Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

Двамата социолози, които от години са

на хранилката на фараона, източил КТБ,

представиха "изследване на общественото мнение", според което 75% от участниците в него са на мнение, че трезорът бил фалиран умишлено. Това, което никой не обясни е, че КТБ наистина е банкрутиран умишлено и то не от кой да е, а от самият Василев, който го е ползвал за личен портфейл през годините. Тъй като не стана ясно дали интервюираните (ако въобще е имало такива), не са възприели въпроса именно по този начин, в обръщение беше пусната и друга теза. Кънчовците, както е известна двойката, толкова са се престарали, че лансираха твърдението, че едва 15% от хората са убедени във вината на фараона Василев за разсипията на трезора.

 

Призна, че е точил трезора през кухи фирми

В опит да се прави на финансов експерт от световно равнище Василев неволно си призна, че е източил КТБ през кухи дружества. Той обаче отново пусна в обръщение старата си мантра, че въпросните компании, които той любовно нарича SPV-та, били съвсем нормален финансов инструмент за инвестиция. За да подплати тезата си, той допълни, че било съвсем нормално тези инвестиционни дружества да са с по 1 служител и дори потърси опора на думите си в статистиката. Според данни на НСИ половината фирми у нас били именно такива, в които се труди по един човек. Българският Мадоф обаче пропусна да спомене два много важни факта. Първо дружествата, за които говори статистиката са еднолични търговци с много скромен бюджет, капитал и оборот. И второ – нито едно от тези дружества не е е теглило милиони на гола вяра от банка. Просто защото фирмичките не са собственост на секретарките, шофьорите или чистачите на Цветан Василев и никой не би им отпуснал подобни суми ей така и без обезпечения.

 

Завъртяха медийната машина за лъжи на пълни обороти

В истеричен опит да излъска имиджа на закъсалия олигарх Цветан Василев медийната машина за клевети на Задкулисието се завъртя на пълни обороти и започна да бълва лъжи буквално през минута.

След като предишната вечер благосклонната към българския Мадоф Люба Кулезич беше привикала на помощ в ефир двама видни протестъри – Ангел Славчев и Асен Генов, след втората част на интервюто с Василеви в предаването й се изсипа цяла плеяда магистрати със съмнителна репутация. Освен редовния враг на прокуратурата – бившия обвинител Иван Петров, в студиото и се появиха и любимите магистрати на кръга „Агнешки главички“ Методи Лалов и Румяна Ченалова.

Целта на гостите, които са били наказвани за различни прегрешения от ВСС, а Ченалова дори се раздели с магистратския си пост, бе да плюят поправките в НПК. Причината е ясна – олигархията не иска делата срещу нея да се гледат в справедлив съд, а настоява процесите да се точат в Софийски градски съд, който е във владение на протежето на Лозан Панов Калоян Топалов. Само в съда на „Агнешките главички“ делата могат да бъдат достатъчно дълго шиканирани, така че накрая да завършат с оправдателни присъди за престъпните босове.