Вчера имаше изявления за собствеността на „Дунарит“ и Емилиян Гебрев. Същото лице в Търговския регистър не е вписан като собственик. Това е процедура, която трябва да се извърви, до момента няма такова нещо. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов относно "Дунарит". 

Той уточни, че от „Държавна консолидационна компания“ са платили на синдиците на КТБ и от тях ще бъдат удовлетворени кредиторите на банката, а не някой друг.

Караниколов коментира и плащането от държавата към "Дунарит". „Относно плащането, от „Дунарит“ изпратиха благодарствено писмо. После последваха две неща, които ме изненадаха. Получи се съобщение, че плащането е отхвърлено, а после се появи искане за вписването на предприятието. Двете си противоречат“, посочи министърът.

По думите му преди да приключи процедурата няма как „Държавна консолидационна компания“ да се оттегли. Накратко ситуацията е същата“, каза още той.

„Всеки може да твърди каквото и да е, но в Търговския регистър пише кой е собственик. Към момента Гебрев не е вписан“, каза Караниколов и уточни:

„Към момента собственик си остава дружеството „Кемира“, на което са запорирани акциите“.

„Ще направим всичко възможно дружеството да не спира и работниците да работят. Вакуум в този бизнес няма. Ако бъде спряно, някой чуждестранен конкурент ще дойде на негово място.

Караниколов поясни, че в момента Цветан Василев се води собственик на дружеството "Кемира".

Припомняме, че както БЛИЦ писа Русенският окръжен съд е спрял вписването на “Емко” - фирмата на Емилиян Гебрев, като собственик на “Дунарит”, се вижда от Търговския регистър. Магистратите са се произнесли на 16 август, на 28 август същият съд спира и вдигането на капитала на военния завод от 8 млн. на 68 млн. лв. Новите акции трябваше да станат собственост на “Емко”. Апелативният съд във Велико Търново също е спрял увеличението на капитала.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!