След частичната мобилизация в Русия България трябва да вземе спешни мерки и да свика извънредно народното събрание. Това препоръчват военни експерти. Прогнозата им е за ескалация на напрежението.

Експертите са категорични, че военната мобилизация поставя света в нова ситуация. По думите им няма как тази стъпка от страна на руското правителство да не се отрази на региона и страната ни. И за да може да бъдат взимани решения трябва да има работещ парламент. Едно от първите неща, които предлагат е засилена помощ за Украйна и още бърза проверка на готовността на армията ни.

Военни експерти определиха хода на Путин като ескалация към пълномащабна война.

„Те опитаха различни механизми с доброволци, с частни военни компании, със затворници, със задача към олигарсите да изпращат частни военни компании. Нито едно от тези действия нямаше ефект”, заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната.

„Свикването на тази частична мобилизация показва пълен провал и на политическо, и на военно ниво на тази военна операция”, заяви военният експерт Велизар Шаламанов.

Прогнозите не са оптимистични, затова експертите смятат, че са необходими спешни мерки първо в рамките на НАТО.

„Планирането се прави за най-тежкия от възможните сценарии. Ако така разсъждават нашите съюзници, може да очакваме засилване на присъствието на Източния фланг. Съсредоточаване на бюджета за отбраната. Няколко НАТО-вски страни върнаха наборната служба. Все пак да не забравяме,че Путин съвсем неприкрито заплаши с използване на ядрено оръжие тази сутрин”, заяви проф. Тагарев.

Спешни мерки са необходими у нас.

„Рискът за света и нашия регион е много голям. Смятам  и то не на шега, че в една такава ситуация в България трябва да се свика извънредно парламента и да бъдат взети важни решение по отношения на рязката ескалация”, заяви Шаламанов.  

„Аз съм изненадан от изявлението на министъра на отбраната, който казва, че риск има, но няма непосредствена заплаха и понеже сме в НАТО всичко е ОК. Не е така! Трябва да си проверим готовността на армията. Да доокомплектоваме различни поделения. Да не продължаваме да отклоняваме всички призиви за превъоръжаване на армията за модернизация, за оперативна съвместимост с нашите съюзници”, смята проф. Тагарев.

И още – засилена военна подкрепа за Украйна.

„За да не се допусне истинска касапница и ядрен шантаж и продължаване на военните престъпления”, заяви Шаламанов.

„В крайна сметка, докато Украйна се държи, това е най-голямата гаранция за нашата сигурност. Ако започнат да поддават, трябва много сериозно мерки да вземем”, смята Тагарев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук