Обадих му се по телефона. Поканих го. Той се съгласи. Надявах се, че ще се съгласи. Ние се познаваме отдавна. Защо е решил в моето предаване, само той може да каже. Стана един разговор, който внесе известна яснота какво точно ИТН смята да прави оттук нататък. 

Това заяви Петър Волгин, водещ на "Политически Некоректно" по БНР, при който Слави Трифонов даде първото си интервю пред медия, след като влезе в политиката, в предаването "Неделята на NOVA".

"Освен това в такъв тип интервюта - Слави не е лесен събеседник. Мисля, че главната цел я постигнахме, стана интересен разговор. (Разговорът не е бил очи в очи, а по телефона.) Тогава е доста по-сложно, защото може да ти затвори телефона", каза още Волгин. 

Слави Трифонов има амбицията да замести ГЕРБ

"Мисля, че с това интервю той направо поредната крачка в тази посока - да измести ГЕРБ в България. Няма смисъл да правиш такъв проект, ако искаш да бъдеш някакъв тип брокер, да разпределяш нещо. Не съм съгласен с анализите след изборите, че Слави е изненадан от успеха, че е очаквал да бъде 4-ти и сега няма ясна теза.

Напротив, хората в тази партия, много добре знаят какво искат. Те се явяваха за първото място. Има много предразсъдъци. Има и всеобщо обожание. Така има и страхотно много хора, които не го харесват. Това не са случайни хора. Това са хора, които формират общественото мнение. За тях Слави е еманация на всичко най-лошо, което се е случвало в обществото през последните 20 години", продължи с анализа си журналистът . 

Той бе категоричен, че е доста некоректно е да се обвини едно предаване, че нацията е опростачена и чалгализирана. 

"Всеки може да се занимава с политика. Дали ще си шоумен, учител, адвокат, инженер. Защо се смята, че писател, спортист или режисьор би бил по добър от един шоумен в политиката. Просто трябва да имаш усета за настроенията на хората, и как се води политическата игра. Именно такъв човек е Бойко Борисов. Никой не е завършил висшата школа по администрация., затова не можем да искаме тук да има такава каста. Не. Ти излизаш на терена - можеш или не можеш и става ясно за много кратко време", каза още Волгин. 

По думите на Волгин мълчанието на Слави е просто стратегия. 

"Мисля, че ИТНвече е победил ГЕРБ. Тази партия ще спечели предсрочните избори. Тя ще ги спечели, не ако победи ГЕРБ, а ще ги спечели ако убеди огромното болшинство от антиГЕРБ лектората да заложи основно на нея. ИТН е в една много интересна и сложна позиция. Тя трябва да се бори основно с БСП, за да изсмуче колкото се може повече гласове", пророкува Волгин. 

Именно поради тази причина от началото на този парламент и преди това ИТН се отнася доста критично към БСП, добавя той. 

"Тъй или иначе, това което трябва да направи ИТН в този момент е, да привлече колкото се може повече антиГЕРБ, за да спечели изборите. На миналите избори този електорат бе разпръснат. Колкото повече се консолидира, толкова повече ще се увеличи подкрепата за ИТН", резюмира журналистът. 

По думите на Волгин Слави Трифонов не е само политик и водещ, а и предприемач, затова той настоява плоският данък да остане. Понятията десен консерватор и лявото понякога доста се объркват в България. Има неща, които не се побират в клишетата. 

Волгин направи и прогноза за основната интрига на изборите 


"Една от основните битки ще бъде ИТН-БСП. БСП би могла да стане и 4-та политическа сила, ако ИТН дръпне много. Волгин заяви, че не знае, дали една евентуална загуба на БСП би довела до оставката на Нинова. Но това, по думите му, е второстепенен въпрос", поясни той. 

Международната политика и Слави Трифонов


"Слави бе изключително дипломатичен. В една страна - знаеш, че една голяма част са русофилски настроени, ако се заявиш като русофоб влизаш при партиите с 5-10%, моментално си затваряш вратата към едно огромно пространство с хора, които биха гласували за теб.

Не бива и да оспорваш базисни евроатлантически догми. Задължително трябва да се каже, че България е лоялен член на НАТО и ЕС. Ако ти оспориш това нещо, няма да има важно посолство, което да ти позволи да влезе в Министерски съвет. Народната подкрепа много бързо ще се изпари, както ще се изпари и политическото ти бъдеще. В никакъв случай Слави няма да има ролята, която той иска да играе. Слави говори абсолютно политкоректно по въпроса Русия или Запада", анализира Волгин. 

Според Волгин Слави Трифонов не трябва да става премиер.

"Следя политическата кариера на Бебе Грило. Ти си лицето на формацията, ракетата носител. Но в момента, в който влезеш в ролята на министър председател, голяма част от тази магия ще изчезне. Както стана със Симеон Сакскобургготски", поясни той.