Операцията на Турция против ИД в Сирия заварила САЩ неподготвени, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на изявления на американски и турски чиновници.
Когато армията на Турция започна настъпление в Сирия миналата седмица, Пентагонът излезе с официално одобрение на операцията, заявявайки за високата степен на сътрудничество между Вашингтон и Анкара.

„Зад кулисите обаче сътрудничеството между партньорите от НАТО претърпя крах на високо равнище” – констатира WSJ.

WSJ проследил историята на преговорите между Анкара и Вашингтон относно съвместна операция в Сирия, чието начало е положено през пролетта на 2015 г.

През юни 2015 г. Ердоган изразил готовност да задейства на границата 2000 военни и изказал надежда за участие на американски спецназ. Вашингтон отказал.

В резултат Анкара и Вашингтон се договорили да подкрепят няколко хиляди бойци от умерената сирийска опозиция с авиация и артилерия. За тази мисия обаче не били набрани достатъчно въстаници.

След като в сирийския конфликт се намесила Русия, съвместната операция е отложена като неосъществима.

През зимата преговорите били възобновени. Реална възможност се очертала едва след нормализиране на отношенията между Москва и Анкара.

Последвал цикъл от преговори. Накрая във фокуса се очертал град Джараблус. Според плана на Анкара, турски спецподразделения трябвало да влязат в града заедно с американци, които трябвало да координират авиацията и ангажираната в операцията сирийска опозиция.

Този път се намесил Белият дом, който се нуждаел от отговори на „определени въпроси”. В частност САЩ се интересували от защитата на американския спецназ, тъй като в нея можело да участват и бойци на „Ал Кайда”, отбелязва WSJ. Турците обаче напирали пред действията на кюрдите.

Вечерта на 23 август Белият дом обявил намерение на следващия ден да проведе среща на високо равнище за разглеждане предложенията на Пентагона. През нощта обаче Турция предприела настъплението, без да уведоми Вашингтон.

Превод и редакция: БЛИЦ