Как ще се развие съдбата на Борисов зависи най-много от него и от ГЕРБ. Ясно е, че шансът да бъде довършено революционното дело на протестите, стои, но изкъртването на ГЕРБ ще доведе до разклащане на цялата конструкция. 

Това заяви в ефира на БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

"Новата линия прави грешки. Има тенденция към радикализация. Едната тенденция е ориентирана към конфликт и взимане на властта, а другата към управление", смята той. 

"Партиите, които имаха анти-ГЕРБ, обещаваха истински края на ерата на Борисов и това започва да се изпълнява, но с едно условие. Виждаме края на хегемонията на ГЕРБ. Не мисля, че може вече Борисов да контролира такава голяма част от управлението. Сега въпросът е кой ще заеме мястото му", каза Александров. 

"Аз чух от Трифонов, че иска целия контрол. Каза да му се даде и да гледаме. Направо сякаш се караше на Волгин и дори ми стана жал", каза той. 

"В момента всички се окопават дълбоко и фронтът е неподвижен. Ситуацията е толкова динамична, че може да има и значителни разлики на изборите. Много е важно какво ще се случи с патриотичния вот", добави антропологът. 

Според него може да се върне умереното представителство на националистите в парламента. 

В студиото бе и политологът Първан Симеонов от "Галъп".

"На теория този, който вече е бил успешен, при едни нови бързи избори, може също да е успешен", каза той на въпрос дали има как партията на Слави Трифонов да е първа на изборите. 

"Хората инстинктивно искаха нов кабинет, а не нови избори и не мисля, че гражданите са окей с това, което се случва", добави той. 

По думите му народът вече е виждал хора като Слави. 

"От друга страна обаче има едни млади хора, които на 4-и април следобед решиха да решат изборите. Факт е, че това, което в момента Трифонов говори, е същото, което Борисов преди години. Живеем в някакво дежавю и през 10-на години преживяваме един очистителен момент", добави Симеонов.

Според Харалан Александров хората вече откриват у нас, че са бедни, защото им е по-скъпо да ходят на ресторант и да пътуват. "Ако продължи сериозният икономически начин, може кризата да се пренесе от политическата класа и в обществото", каза той.

"Важно е какво е съотношението между бизнеса и властта. Станахме свидетели на странни разкази на бизнесмени. Зад него обаче стои много стар сюжет - този на боляринът, който носи подаръци на царя", смята антрополога относно сагата покрай бизнесмена Илчовски и разкритията му в комисията на Мая Манолова. 

"Новото все пак е внасянето на сексуалността като социален насилник в лицето на държавата. Това са две сюжетни линии - едната е мутренската и варварската, в която падналият враг се е бил, а другата е тази, при която господарят злоупотребява със своите роби", каза Александров. 

Според Симеонов скандалът със зърнопроизводителя може да стане голям. "Крайно време е тези неща да престанат. България има нужда от по-мениджърски стил на управление", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!