Изпитателният полигон Панково на Нова Земя, в отдалечена част на руска Арктика, показва "нарастване на активността", според западни военни анализатори, които се специализират в изучаването на търговски сателитни изображения. Според тях има ясни признаци, че Русия се готви да тества ядрената ракета "Буревестник" (наричана в НАТО "Скайфол").

По-специално, британският „независим анализатор“ Тони Роупър публикува на сайта си снимки от Airbus, на които се вижда ракетен контейнер „Буревестник“ пред стартовата рампа.

Тази ракета има наклонено изстрелване, а контейнерът се използва само за транспортиране. Местата, където трябва да бъдат закрепени ускорители на изстрелване и повърхности за управление на ракети, са покрити с камуфлажен камуфлаж.

"Контейнерът е разположен между две повдигнати коловози, разположени от двете страни. Изглежда, че е в своята количка или система за зареждане", казва Ропър.

"Иначе на територията на полигона не се наблюдават промени, с изключение на ремарке, паркирано на северния заслон. Дължината му е 13 метра и може да бъде транспортьор за ракети или камион за гориво за ускорителната част на ракетата", добавя още той.

Друг западен анализатор, известен с псевдонима Х. И. Сътън, отбеляза, че вероятните нови тестове на Буревестник могат да бъдат подкрепени от три товарни кораба и различни малки плавателни съдове.

Сред тях той изброява на първо място „Севморпут“, руски атомен ледоразбивач с леки превозни средства, който напусна Мурманск на 10 септември и според анализатора „се насочи към Панково“ (на снимката по-горе).

"Другият кораб, дълъг около 137 метра, е товарен кораб, построен в Холандия, един от трите, собственост на Руската арктическа корабна компания (ASCO), които в момента са в морето. Най-вероятно това е Териберка", пише той.

"Последният кораб е по-малък, дълъг около 85 метра. Може да е кораб за общо снабдяване. Кораб със същия размер и цвят, хладилният Геолог Печкуров, последва Териберка, когато бяха видими от наземните системи за проследяване (AIS) в Бяло море на 11-12 септември. Изглежда, че корабите са същите", казва още Сътън.

Той също така припомни:

"Тъй като Буревестник е с ядрен двигател, такава ракета има почти неограничен обсег. Това обаче означава, че след всеки тест ще оставя следа от радиоактивно замърсяване след себе си. Новата ракета е едно от 6-те основни „супероръжия“, разработени от Русия при президента Путин, използвайки набор от нови технологии, предназначени да изпреварят САЩ и НАТО."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук