В нашата страна има една неправителствена организация, която вече стана  правителствена. Това е екокоалицията „За да остане природа в България“.

Нейните активисти в момента редят структурата и състава на Министерски съвет. Преди време  я   кръстиха Зеленият октопод. И тя напълно вече  отговаря на прякора си.

Кои са нейните функционери  и какви са сега?

Борислав Сандов

Без нито един ден реален трудов стаж, представител на няколко НПО. С партийна кариера, като съпредседател на Зелено движение и ДБ. Кандидат за вицепремиер и министър на екологията. Ярък пример за пълната  симбиоза между НПО, партийна и административна власт.

Александър Дунчев

Член на коалицията  „За да остане природа в България“. Години наред кандидат за депутат от Зелено движение, но влезе в  новото 47 НС от „Продължаваме промяната“. Понастоящем и депутат и директор на Агенцията по горите. Още един пример за срастване на гражданският сектор с властта.

Тома Белев

Най-известният  участник  в коалицията „За да остане природа в България“. Неизменен кандидат за депутат  на всички избори от 2009 г. досега. В последните години издиган от ДБ. Общински съветник от „Демократична България“ в Столичният съвет.

Владислав Панев

Съпредседател на Зелено движение  и Демократична България. Представя се за природозащитник и граждански активист. Депутат от 45-то,46-то и настоящето 47-о Народно събрание. Според публикуваната му  имотна декларация е най-богатият депутат в НС. По заможен и от Делян Пеевски.

Албена Симеонова

Председател на НПО "Фондация за околна среда и земеделие. Функционер на Зелено движение. Депутат от  ДБ  в 45-то и 46-то Народно събрание. Разследвана от Европейският прокурор Лаура Кьовеши за измама с над 7 млн. евро.

Любомир Попйорданов

Асоциация за алтернативен туризъм. Член на „За да остане природа в България“.  Непрекъснат участник в листите за депутати от Зелено движение. На последните избори премина към „Продължаваме промяната“.

Тези лица и още няколко подобни на тях са превзели „Демократична България“ и определят как да изглежда и работи Министерски съвет, както и  коя партия, какви постове да заеме.

Сливането на гражданският сектор с партийната, държавна и общинска власт е един от факторите за създаване на олигархични структури и отношения. Това е и хранителната среда за разрастване на корупцията, особено в сферата на обществените поръчки от областта на екологията.
Изброените персони ще управляват Министерство на околната среда и водите, където ще се разпределят над 3 милиарда евро по програми.

Затова е неистовият натиск и борба за постове. Апетитът на индивиди, като Сандов е огромен. Освен министър иска и да е вицепремиер. Тоест да контролира сам себе си. И наред с факта, че зам.-министрите ще се назначават  само от партията, която управлява във ведомството ще стане страшно. Не феодализъм а робски отношения. А как ще се правят поръчките и на кои хора ще се раздават парите предстои да видим.