Генерал Венцислав Мутафчийски беше за мнозина българи обобщеният образ на българската държавност в ония дни от март до май.


С униформата, с интонацията, артикулацията, цялостното "сценично поведение", с постоянния дебит на информация, идваща откъм управлението. Изнамирането му и поставянето му начело на НОЩ беше удар в десятката за властта. Това написа журналистът Красимир Крумов в профила си във Фейсбук. 

Ето какво написа още той:

"Мисля, че докато беше на "сцената" остана верен на медицинския принцип "Primum non nocere" - не знам да е навредил на някого, със сигурност, това е мое убеждение, беше полезен да минем по-безопасно през първата и непозната вълна на коронавируса.

Сега, когато държавата се заразява от главата, а липсата на лидери-говорители и лидери-деятели се усеща все по-остро, генералът липсва. Това, което пиша, не е задочен отговор на един въпрос, зададен през мрежата тия дни, а констатация от случващото се през последните дни и седмици".   Журналистът Цвета Кирилова, Фейсбук:

"Подигравахте се на ген. Мутафчийски, а?

Не зная дали някой още продължава да се смее, но определено не върви към по-весело!".

Журналистът Цветан Фиков, Фейсбук:

"Предлагам, да се отказва лечение на хора отказвали да носят маска!

Преди да те приемат за лечение, да ти правят бърз преглед на профила в социалните мрежи. Ако си се изказвал против носенето на маски, ако за теб вирусът е измислена конспирация, да те оставят да се лекуваш с фейсбук и Гугъл тук е пълно с “лекари всезнайковци”, нека те да ти берат грижата с аспирин и чай по пижама!

Защо лекари да гинат заради магарета, защо да няма места в болницата за съвестните членове на обществото ни?".