ОТ УПОР
• Скандалният немец свалил бикините на приятелката си пред очите на майка й, спомня си бигбрадърът
• Щайн излъга бившия програмен директор на телевизия РТЛ, че с Найден сме големи звезди и му отмъкна 6 хиляди лева, твърди Гроши
• Скандалният немец бил международен аферист.

Скандалното безхаберие на прокуратурата по случая с ограбения и пребит наш фоторепортер Костадин Делов и потрошената ни репортерка от Стара Загора Керка Хубенова провокира стотици възмутени читатели да се обадят на редакционния ни телефон. Афектирани от бруталното посегателство на немския аферист Ник Щайн върху свободата на словото, те разказаха куп компрометиращи го истории. Най-словоохотлив и информиран относно делата на Щайн се оказа героят от първия ^Биг Брадър^ Гроши. Пред репортер на ^ШОУ^ той разнищи шокиращи спомени от краткотрайното си приятелство със скандалния немец.

- Кога и как се запозна с Ник Щайн?
- Случи се през лятото на 2005 г. С Найден започнахме предаването си ^Ноу кънекшън^ по телевизия ММ. Музикалният канал се помещава в сградата на бившата Обувна фабрика. Един етаж по-надолу пък беше телевизията на братя Бедникови ^България кабел тв.^, където Щайн работеше. Веднъж го поканихме като гост в нашето предаване. После той ни върна жеста и с Найден му гостувахме в рубриката ^От телефон до микрофон^. Така се сприятелихме. От дума на дума, се оказа, че с него сме баджанаци. Бях в Добрич на гости на шефа на местния Винпром. Трябваше да подпишем договор, че ставам рекламно лице на завода. Човекът беше гостоприемен, настани ме в хотел, а вечерта ми прати в стаята проститутка. Беше леко пълничка, но аз си падам по дебелогъзи мацки. Защото има един лаф: Голям майстор на голям тезгях работи! Оказа се, че малко след мен и Ник Щайн ходил в Добрич... И преспал със същата тая кака. Този факт ни сближи допълнително.
- С какво те впечатли Ник Щайн, че избра да му бъдеш приятел?
- Ами той е добър манипулатор. Поне в началото се представи като свестен човек, който е дошъл в България заради идеалите си. Каза, че в Германия всичко е уредено и е дошъл да се бори за българската кауза. Изглеждаше готин пич, майтапи пускаше. Беше научил един лаф: ^Да ви еба п.чката майна!^ И го казваше на разваления си български на всеки срещнат - с повод и без повод. На сервитьора в ресторанта, ако не му уйдиса обслужването, на таксиметровия шофьор... Аз съм човек с чувство за хумор и му прощавах, но съм чувал, че на два пъти заради тия приказки си изял боя.
- Кога ти светна лампичката, че Щайн не е такъв, за какъвто се представя?
- На рождения му ден преди две години. През лятото на 2005 година с Найден, още пресни звезди, имахме едно участие в комплекс ^Елените^ на морето. Вечерта ни звънна Ник Щайн от Бургас. И ни покани на рождения си ден. Решил да го празнува на остров ^Св.Анастасия^,(б.р.бившия^Болшевик^). Срещнахме се на бургаския порт. На срещата Щайн дойде с някакъв 60-годишен въздебел немец. Представи ни го като бившия програмен директор на германската телевизия РТЛ. Помня само малкото му име - Майнхарт. Тоя немски пенсионер беше въшлив с пари и мреше да си ги харчи в България. Всяко лято идваше за по три месеца. А Щайн си го мотаеше, както си иска и редовно го ръсеше за пари. Много странни ми бяха тия техни взаимоотношения. За рождения му ден спонсорът на Ник беше наел две суперлуксозни яхти, които ни чакаха на пристанището. Качихме се на лодките - десетина гости и 6 човека екипаж. Бяхме аз, Найден, Ник, приятелката му Таня Станчева с майка си (с въпросната Таня Ник Щайн в момента живее в казанлъшкото село Долно Съхране, б.а.) и няколко приятели на Щайн. А в яхтите- пиене, ядене...страшна работа! На острова има само един фар с пазач и руини на някакъв раннохристиянски манастир. Опънахме софрата сред руините и купонът започна. Всички се размазахме от пиене, но Ник Щайн като вкара огнена вода - изкрейзва. Към полунощ просто откачи. Както си стояхме кротко на масата, той ни в клин - ни в ръкав скочи и почна да залива всички наред с шампанско. После награби приятелката си и пред погледите на всички й смъкна бикините и ги хвърли в морето. Стана много неловко, защото майка й беше там. Та, пред нейния поглед стана тая работа. Тогава ми светна, че тоя шваба не е много добре с главата. Но най-страшното тепърва е предстояло!
- Твърдиш, че побоят над наш екип не е първа хулиганска проява на Ник Щайн.
- Да, изглежда чупенето на ръце му е специалитет. На същото това пиршество беше дошъл и един приятел на Щайн със съпругата си. Късно през нощта, докато ние сушахме чашите, жената решила да се разтъпче. И се качила на фара. Но горе се натъкнала на пазача, който й налетял. Явно е помислил, че мацката търси секс. Пазачът беше 60-тина годишен човечец, кротък изглеждаше. Дойде мадамата и ни разказа какво й се е случило. При което Ник Щайн и приятелят му се стрелнаха нагоре към фара. Награбиха пазача и буквално го смляха от бой. Счупиха му ръката. На сутринта човечецът беше целия в кръв и с огромни отоци по лицето. Не приличаше на себе си. Помня, че преди да си тръгнем, възрастният немец - Майнхарт, влезе при пазача в стаичката. Дълго си говориха. Може би му е дал пари, да замаже гафа, да не звъни да се оплаква в полицията.
- Бил ли си на други купони с Ник Щайн?
- 4 месеца след тоя случай с Найден отидохме и на рождения ден на Майнхарт. Купонът беше в едно заведение на Слънчев бряг. Щайн го беше лъгал, че аз и Найден сме големи звезди и хонорарите ни за участие са ултрависоки. Така успя да изръси бившия директор на РТЛ с 6 хиляди лева, по два бона на участник - за мен, Найден и Сашка Васева, която също беше поканил. Всъщност на нас тримата ни даде по триста лева, а останалите Щайн си прибра в джоба. Като ни закле да си мълчим пред Майнхарт. Дали немецът е разбрал за измамата, не мога да кажа. Останах с впечатлението, че се усеща, но не му пука. За рождения си ден Майнхарт беше наел и една много елитна проститутка. Беше я пазарил за 24 часа и плати 1800 лв. Но, горкият, само той не успя да се добере до нея. Всички останали я минахме. С Найден си заработихме хонорарите, като организирахме няколко импровизирани забавления. Накарахме Майнхарт да яде салата без ръце - ей такива работи.
- Много хора се питат какво всъщност прави Ник Щайн в България. Представя се за бивш журналист от РТЛ, а се мотаеше по разни кабеларки. Сега пък визата му е изтекла и трябва отдавна да е напуснал страната ни. Но той се спотайва и си натиска парцалите да остане тук с цената на всичко.
- Щайн избягваше да говори по тези въпроси. Като се видехме, се напивахме и се лигавехме. Казваше, че е дошъл тук да прави истинска журналистика. В Германия вече нямало място за него, тъй като родителите му починали. От много хора съм слушал обаче, че в Германия е вършил измами. Водил някакво предаване и завлякъл много хора с пари, като им обещавал, че уж ще ги рекламира. И много хора там му били вдигнали мерника. Върнел ли се, щели да го очистят. Склонен съм да вярвам в това, защото той се опита да измами и мен.
- Как се опита да те измами?
- Две седмици след рождения ден на Майнхарт, към 1-2 часа през нощта, Щайн ми се обади по телефона. Бях си в леглото с приятелката ми Боряна. Тогава живеех у тях в Чепинци. По гласа ми се стори много притеснен. Каза ми: ^Гроши, моля ти се, ела спешно до Пирогов. Катастрофирах с колата и ми трябват 300 лева.^ Викам му: ^Не мога бе човек. Зле съм с парите. Нито кола имам, нито пък кинти, че да мога от Чепинци да се придвижа до София.^ Тогава той ми каза, че ще звънне на Найден да му услужи. Обадих се на Сашка, понеже се притесних. А тя ми каза: ^Не му се връзвай. Ник Щайн много пъти прави така - станала уж сериозна катастрофа, а той просто лъже. И завлича хората с кинти. Ник Щайн си е мошеник- екстремист.^ По-късно се сетих, че предишния ден двамата се бяхме видели. Тогава той измъкна от джоба си цяла бала пари. А на следващия ден през нощта ми иска назаем. Друго на ръка, че и аз работя в кабеларка - и знам, че там такива пари не се вадят.
- Кога приключи приятелството ви?
- Ами Ник Щайн изведнъж изчезна. Звънях му няколко пъти по телефона, но беше изключен. Явно го е сменил. Питах разни общи познати за него, но човекът беше потънал вдън земя. От вестник ^ШОУ^ научих, че се спотайвал в някакво казанлъшко село. А информацията, че пребил вашия екип, ме провокира да ви се обадя и да кажа, че това не е първата му подобна изцепка.

Едно интервю на Илиян АТАНАСОВ