МИСТЕРИИ
Ванга усетила смъртта на колежката си феноменка

Христо Нанев е завършил в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Автор е на изследването “Регресия и възстановяване на спомени от предишен живот”, както и на книгите за Слава Севрюкова “Бъдете в този свят, но не от този свят” и “Прераждане и еволюция”. Твори в манастири, далече от светската суетня. Там, в монашеските килии, добре опознава и релаксивно-медиативната регресия, известна още като хипноза, чрез която надниква в спомени от миналото.
Христо Нанев има щастието да бъде допуснат в близкото обкръжение на феномена Слава Севрюкова, която по принцип била много потайна. Единствено пред “ШОУ” опареният от доста медии хроникьор и свидетел на Славините чудеса повдига плътната завеса около личността на световноизвестния медиатор-лечител, призната още приживе от Учителя Петър Дънов, Ванга, Вера Кочовска и член на десетки престижни академии на науките.

- Вярно ли е, че Вера Кочовска ви е предупреждавала да не се захващате с “голямата хапка” Слава Севрюкова?
- На една среща Кочовска лично ме предупреди: “Внимавай какво пишеш! Виждам опасност над живота ти. Не описвай бъдещето на света!”. А това бе послание, получено лично от Севрюкова – за рухването на някои световни империи по години, за новите сили, които ще владеят света. “Това е твърде опасно!”, стресна ме още повече плевенският феномен. В първия момент се стъписах, после ми мина. Документираните заръки на леля Слава за бъдещето на човечеството обаче ще оповестя в третата си книга за нея. Така че заканите не ме уплашиха. Та аз съм на 51 години вече, какво могат да ми направят. Събрал съм доста обемист материал, който трябва да излезе наяве.
- Уважавали ли са се Ванга и Слава Севрюкова?
- И леля Слава, и леля Ванга се уважават, дават си своите оценки една към друга. Наскоро излезна една много интересна книга от Петър Баков за петричката пророчица, написана на македонски диалект. Ето един странен, но показателен диалог. Баков и Ванга веднъж си хортуват. Сляпата жена притихнала изрича: “Кой ден сме днес, бре Пеше?!”. “Днес сме 1991-то лето!”, отговаря събеседникът й, а родната Пития констатира: “Днес си отиде една голяма българка! Днес си отиде от тоя свят Света Слава Севрюкова”. Ванга от разстояние бе усетила смъртта на знаменитата си колежка. Това е потресаващо! В следващия момент започва да й прави и характеристика: “Знаеш ли, Пеше, тя беше по 26-о ниво Богову! Тя беше много по-голема от мене, бре! Та тя излекува много повече люде, отколкото аз”.
- Наскоро се появи информация, че приживе Ванга е желаела да бъде кремирана, но я погребват в стар клозет на Рупите. Изпълни ли се последното желание на Севрюкова?
- Определено да! Намери покой в гробищата на Бакърената фабрика. Последното й желание беше на паметника й да няма снимка, а надгробният камък да е с овална форма. Приживе често казваше: “Овална е формата на атома, на ядрото му, на вселената. Такъв искам да бъде и моят паметник.” Завещанието й бе изпълнено. Днес там ходят много нейни поклонници.
- Как се случи така, че феноменът ви допусна толкова близко до себе си? Известно е, че журналисти рядко припарваха до столичния й дом?
- Беше в началото на 80-те години на миналия век. В продължение на четири часа тя ми разказа житието-битието си, нещо невероятно. Доц. Иво Лозенски, ядреният физик, дясната й ръка тогава, дори не ми разреши да извадя касетофона си. Пуснах го обаче тайничко. Прозорливата домакиня няма как да не е разбрала шмекерлъка ми. Изведнъж стана по-сговорчива. Лентата записа всичко, пазя я. Тя ми говори и за живи, и за мъртви, и за оня свят, а спомняте си в какви кошмарни времена живеехме тогава. Когато се разделяхме, поисках да й целуна ръка - я се видим отново, я не. “О-хо, с тебе имаме още много срещи!”, занити ме на изпроводяк. И естествено, че позна.
- Изминаха 15 години от смъртта й. Кои са най-ярките ви спомени за личността й?
- Рядко говореше за мъжа си Степан Севрюков, от когото бе наследила руската си фамилия (някои го препращат към гилдията на труднолечимите алкохолици от клиниката в Суходол – б.а.). Макар и с четвъртокласно образование леля Слава успяваше да завладее всякаква аудитория – с академици и професори, с историци и художници разговаряше по един начин, с простолюдието – простичко. Имаше един много точен принцип – “Проверявайте!” Казваше още: “Колкото по-скромни сте, толкова по-голяма сила ви се дава.” В същото време тя носеше един много тежък кръст – да знае истината за всичко. Магнетична личност, но и земна. Шегуваше се със себе си, със своите постижения и с бъдещето си. Имаше невероятно чувство за хумор. Една нейна съседка веднъж ми сподели: “Живях 20 години покрай леля Слава и мисля, че не знам какво точно представляваше. При нея идваха хора с какви ли не дертове. Не се скара обаче на никого, не изгони дори хора с мижави интимни проблеми.” А Ванга ги гонеше, раздаваше правосъдие по земному, понякога размахваше бича с думите: “Не ми губете времето!”, докато Слава разбираше притесненията на всеки един. Не упрекваше никого, казваше: “Всички сме човешки същества”. Когато бях при Ванга - продължава комшийката й - усещах едно металическо напрежение във въздуха, което те натоварва, уморява, нещо тъмно прониква у теб и те потиска. Когато отивах при леля Слава, изпитвах лекота. При Ванга чувствах помощта, но и страданието на смъртника, защото самата тя беше страдаща жена.” Леля Слава беше без физически страдания, тя не влизаше в транс. Разликата е много голяма.
- Капацитети твърдят, че е била много по-напред с материала от Ванга, но остана като че ли в сянката на петричкия феномен. Как си обяснявате това?
- Труден въпрос! Слава казваше за Ванга: “Задачата й е много по-тежка. Тя трябва да трасира пътя на новите времена, трябва да убеди хората, че душата надживява смъртта.” Двете са много различни – и като темперамент, и като характери, и като ползването на енергийни източници. Но ето пък какво Ванга казва за нея при една от срещите им: “Сестра Слава, много ми е дадено свише, но при тебе е в повече!” Ако гадателката от Рупите е алфата на българската психотроника, Слава е омегата, но на един много по-висок етап.
- Какви информационни източници използваше софийският уникум?
- Твърде голяма гама. На първо място – Висшият космически разум. Това е достъп до “вселенския компютър”, образно казано, свръхизвисено информационно поле, до което малцина са призвани да се докоснат. Тя имаше достъп и до света на мъртвите. Казваше: “Не търсете истината при смъртните!” Докосваше се до полето на отвъдния свят, но единствено при сериозна причина за това. Извличаше информация и директно от обекта, още щом види даден човек или негов предмет. Виждаше човешката аура в цветове. Винаги тръгваше към познанието с третото си око, със силата на мисълта. Пътуваше във времето и пространството, както си иска. Владееше телепатията. “Подслушваше” кой какво си мисли... Петте й сетива бяха страшно развити.
- До такава степен, че когато се включва в информация за Бермудския триъгълник, прави опит да измери плътността му?!
- Нещо повече – казваше дори колко е твърд. Опитваше се да обясни какво точно представлява световната загадка, но не я разбираха. Разполагаше и с друг вид сетивност, повече от компютър, защото компютърът е двуизмерен, а тук става въпрос за многоизмерност на изображението. Позволяваше си да казва: “Аз пъхам пръст в Бермудския триъгълник, усещам какво е – твърдо като гранит, затова не мога да проникна. Вихърът на водата е толкова голям, че създава изключително чувство за плътност.” Помагаше й и Мория, високоеволюирал дух, и Елена Блаватская, и Николай Рьорих.
- Вярно ли е, че с прозрението си върху ядрото на атома хвърля в шаш плеяда световноизвестни учени, които впоследствие, базирайки се на нейните открития, стават Нобелови лауреати?
- Изследванията на Слава Севрюкова съвместно с доцент Лозенски за физиката на света са доста интересни, но премълчавани, най-вече заради тяхната революционност. За това, че атомното ядро освен протони и неутрони има и други частици – циони, орбитони и прочее. Тя успя да види атомното ядро именно със своята свръхсетивност, и то по начин, по който науката все още не е достигнала. Фиксира микрочастици, доказани по-късно чрез усъвършенстване на електронния тунелен микроскоп. Физиците, направили това, вместо да си хвърлят дипломите, получиха Нобелови награди. Парадокс! Това означава, че тук става въпрос не за обикновен ясновидец или гадател, а за ултрасензорен медиатор, отдаващ таланта си на човечеството. Всичко е документирано, нещата са публикувани на няколко езика. Какво се получава обаче на практика?
- Грандиозен скандал?
- Точно така. Докато световните учени се кефят на международните си престижни отличия, в една малка България една скромна женица от времето на социализма, направила велики открития, остава в сянка. Известно е, че награда се дава за първооткривателство, но други надяват върху главите си лаврови венци. И за да спасят по някакъв начин положението, нашенката получава титли като почетен професор на Индийската, на Испанската, на Стокхолмската академия на науките…
- Докато в годините на тоталитаризма у нас тя е световнонеизвестна, в Европа я посрещат като новия месия.
- Ще ви дам само един пример с Полша. В конгресната зала на Варшава Слава изнася доклад наред със световноизвестни учени за устройството на атомното ядро. Накрая доц. Лозенски показва дипломите й за дадените й професорски звания за постижения в областта на психотрониката. А както споменах, тя е с ІV-то класно образование. Туш в залата. Форумът приключва. Тълпи от народ я пресреща като светица пред хотела. С помощта на преводач надниква в човешката съдба на всеки поляк. Гледа до 2-3 ч. след полунощ. А в същото време в България почти никой не знае нищо за нея.
- Защо, каква е причината според вас за тази “засекретеност”?
- Въпрос на глобални интереси. Нещата не опират дотам кой първи е открил устройството на атомното ядро, а по какъв начин ще се разработват и използват новите оръжия, по-мощни от атомната и водородната бомби. Защото който познава микросвета, той ще владее и бъдещето на човечеството. Именно за това става въпрос. На доц. Лозенски също забраниха да публикува трудовете й.
- Навярно е работила и за тайните служби?
- Естествено! Често я канеха и в Центъра за изследване на космическите полети в Москва. Съветски професори се допитваха до нея каква е причината за космическите катастрофи, защо са станали нещастните инциденти. Привикваха я й в Байконур преди полети в орбита, да види съществуват ли опасности или не. Видя и трагедиите с американските совалки. Още преди Ванга предрече, че Гагарин е отвлечен от извънземни...

Кърджали,
едно интервю на Георги АНДОНОВ