Андрей Луканов раздаваше в куфарчета народните пари.
- Вярно ли е, че взимате възможно най-ниската пенсия сред ексглавните прокурори и върховните съдии? Все още ли ви дават по 450 лв. на месец?

- След увеличението взимам не 450, а 490 лв. По мое време въведоха таван на пенсиите. Заради мен, понеже аз не допуснах нито един политик в кабинета си, за да ходатайства за каквото и да било. На политиците винаги съм им показвал вратата, дори съм викал полицаи да ги изхвърлят навън. Те си отмъстиха с този таван на пенсиите и сега, на почти 78 години, съм принуден да работя. Но пък аз си обичам работата.

- Как живее с 490 лева на месец човек, който е претърпял тежка /и при това неуспешна/ операция на сърцето?

- Не само на сърцето! Аз имам тежка операция и на гръбнака. Тя е правена същата година и същия месец, когато беше оперирано сърцето ми. Но имам висок дух, задължен съм за това на моите деди, които почти всички измряха за България. Убити са за България.

- Не е ли лудост да летите до Хюстън с болно сърце, за да легнете на американската операционна маса, след като един от най-добрите кардиохирурзи в света проф. Александър Чирков ви е приятел?

- Чирков ми е приятел, но през месец август неговата клиника не работеше. А ми казаха: ако не си направиш операцията веднага, няма да доживееш до септември. Затова един мой приятел, емигрант в Америка, пое разноските.

Да не ви казвам колко много пари плати

за тази несполучлива операция моят близък. Много, много, много!

- Помните ли случая с бившето комунистическо величие Огнян Дойнов? Защо не го върнахте в “чувал”, както се зарекохте?

- Правих на два пъти искания да го върнат в България. Първия път ми отговориха, че това, за което сме повдигнали обвинения, не било наказуемо според техните закони. Вторият път обаче направих искане заради един имот в Бояна, който Дойнов беше продал два пъти. Пак не ни го предадоха.

Много пари са играли там!

Но аз все пак имах една среща с Дойнов във Виена. Отидох с мой приятел от гр. Сандански, емигрант, баща му е съден от Народния съд. На тази среща Дойнов обеща да ми даде документи, доказващи престъпления на Андрей Луканов. Впрочем, когато задържаха на ВИП-а на летището Луканов, той изведнъж обяви, че е мой братовчед. Сетил се! Той тръгва за Русия, арестуват го по моя заповед, и човекът, казва: братовчед съм на главния прокурор Татарчев! Викам: и брат да казва, че ми е, пак ще го арестувам!
Ако Луканов си беше останал в ареста, още щеше да е жив. Не е мит, че той раздаде куфарчета с пари на сегашните милионери. Не може младо момче да стане милионер току-така. Луканов направи грешката, че си поиска парите. Българин пари лесно не връща.

- Нека се върнем на срещата ви с Огнян Дойнов!

- Видяхме се с Дойнов в една виенска кръчма. Той дойде със сина си. Казах му директно: къде са документите за Луканов? Ще ти ги дам, но в България, и то при две условия, каза той. Първо - няма да ме арестуваш. Второ - да мога да пътувам, където имам бизнес-интереси. А аз освен в Австрия имам такива интереси и в Англия.
Казах му: мога да ти гарантирам, че на първо време няма да те арестувам, но това, да можеш да пътуваш, не е от моята компетентност. Ако съдът ти разреши, ще пътуваш. Като чу това, Дойнов почна да нервничи. Излиза, влиза в заведението, отива някъде, пак се връща. Накрая му викам: виж какво, явно нищо няма да стане. Но я ми кажи -

как ти, един чужденец в Австрия, направи цяло състояние

и то не само в Австрия, но и в Англия. Той рече: аз почнах с 500 долара! В тоя момент станах и си излязох: всичко хубаво.
Откъде са парите на Дойнов? Как откъде? Парите на Дойнов са нашите пари. Това са парите, които комунистите заграбиха. Една част ги бяха прехвърлили в банки още преди 10 ноември. Местеха ги от една банка в друга, за да се заличат следите. Другата част от нашите пари Луканов раздаде на свои хора. Те, онези млади момчета от Школата в Симеоново, станаха милионери. Човек, който е присъствал на раздаването на тези куфарчета от Луканов, ми разказа за това. Луканов и на него е предложил, но той тогава отказал. Поне така обясни. Дали наистина е отказал, или е взел куфарче, не знам, но каза категорично, че е присъствал на раздаването на тези куфарчета.

- Съвсем скоро пак се разшумя около случая с Ержан Рашид-Роко. Той беше спряган за ваш приятел от вечния ви опонент Богомил Бонев?

- Бонев докара Роко от Кърджали до София в багажника на една кола. Това е недопустимо в една правова държава. Роко го осъдиха за притежаване на фалшива валута по времето, когато самото притежаване на фалшива валута не беше наказуемо. Тогава съдеха само тези, които продават такава валута. Между другото, Бонев преди време ми се извини, а сега пак започва старата песен...

- Вашият заклет враг Богомил Бонев е дошъл и ви се е извинил?!

- Да, точно така. Срещнахме се на едно място. Щото аз него в съда не съм го виждал. (Преди време Иван Татарчев се чудеше как Богомил Бонев докарва страхотния си стандарт като адвокат, без да стъпва в съдебната зала – б.а.)
Та с Бонев се видяхме на една сватба - един мой близък, съдия, женеше сина си. Като ме видя, специално дойде на моята маса и каза: извинявай за недоразуменията. Това беше преди два-три месеца. И преди няколко дена по Нова тв пак започна атаките. Аз обаче не се занимавам с него. Между другото,

Бонев има хотел в Банско.

Даже ме покани там. Но няма да отида. Сега не бих отишъл в Банско въобще, а ми беше любим курорт. Съсипаха го.

- Вие сте яростен противник на връщането на царските имоти?

- Чиновникът, който върна дворците на Симеон Сакскобургготски без всякакъв документ, е бившият софийски областен управител Олимпи Кътев. С него участвах в едно общо предаване по Нова тв, понеже писах, че Кътев е за затвора. Като влязох в студиото на Нова, усетих страшна миризма и казах на Кътев:

вие миришете на пор!

- Той: не, не, това е от пудрата. Викам: аз пък за всеки случай ще седна по-далеч от вас.
След това, за да разбера дали сме равностойни събеседници, го попитах какво образование има. Той каза: не съм юрист, но 20 години спя с юристка. И затова съм половин юрист! На устата ми беше да го питам: като спите 20 години с тази жена, това означава ли, че имате и половин дамски полов орган?!

- Вярно ли е, че през ръцете ви са минали много оръжия?

- Имам револвер. Той ми е подарен и не могат да ми го вземат. Подари ми го министърът на вътрешните работи Николай Добрев. Като главен прокурор пък имах служебно оръжие.

- Много се говори за това, че сте обезпечили добре вашите любовници, че сте им купили апартаменти в центъра на София. Говори се и за ваши извънбрачни деца?

- (Смее се) Никого не съм обезпечил. За съжаление не съм купувал апартаменти. Не съм имал тази възможност, защото съм разчитал само на заплатата. И на адвокатските си хонорари. Вярно, имал съм много приятелки. Винаги съм уважавал жените и сега ги уважавам. Но досега не ми се е обадило “мое” дете.

- Вие защитавахте Теди Церовска. След като писаха, че “си е сложила силикон на срамните устни”, тя реши да съди вестника и ви нае за адвокат. С колко осъдихте “Нощен Труд” за тази “новина”?

- Осъдихме вестника за 1000 лева глоба. На Теди Церовска направиха експертиза, която доказа, че тя няма силикон там (на срамните устни). Делото е комично, забавно, съдията беше човек с чувство за хумор.


Б.р. - Очаквайте: Дали Иван Татарчев е ходил в Южна Африка да се среща специално с Веска Меджидиева, която също не можа да върне “в чувал”, както и други интересни неща за ексглавния прокурор.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА

Иван Татарчев е роден на 29 август 1930 г. в София. 
Ерген, има сестра, която живее в Англия. Братът на дядо му - д-р Христо Татарчев, е основател и първи председател на ЦК на ВМРО. Дядото по бащина линия - Иван Крафти, е първият главен прокурор към Върховния административен съд след 1912  г.
През 1952 г. завършва право в Софийския университет "Св.Климент Охридски".  От 1956 до 1961 г. е адвокат в Малко Търново, Разлог и Разград.  1958 - 1961 г. е лишен от комунистическата власт от правото да упражнява професията си. Работи като каменоделец 5 години. 1966 - 1990 г. - адвокат в София. 
От 1992 г.  до 19 февруари 1999 г. - главен прокурор на България. Застава на този пост с подкрепата на СДС, но по-късно същата политическа сила започва атаки срещу него.